4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBelarusul afirmă că a doborât o dronă a Ucrainei ce i-ar fi...

Belarusul afirmă că a doborât o dronă a Ucrainei ce i-ar fi trecut frontiera

Belarusul susține că ar fi doborât o dronă a Ucrainei care a trecut frontiera. De partea cealaltă Kievul reacționează și neagă, solicitând Minskului să se abțină de la provocări în contextul crizei generate de agresiunea Federației Ruse.

Incidentul ar fi avut loc pe data de 24 ianuarie. Potrivit Belarusului UAV-ul a fost doborât după ce a trecut granița. Totuși, de remarcat că Minskul a făcut abia ieri anunțul.

În acest context publicația poloneză Defense24 amintește că MAE bielorus l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, acuzând Kievul că a trimis o dronă în scopuri de spionaj în Belarus. Drona a fost doborâtă în apropierea unui poligon al Armatei.

Belarusul transmite că a distrus o dronă a Ucrainei ce i-ar fi trecut frontiera, ucrainenii spunând că totul e o provocare

De precizat însă că Ministerul Apărării de la Minsk nu a oferit detalii despre incident, iar pe internet circulă o fotografie cu un UAV care ar aparține Ucrainei și care ar fi fost doborât de bieloruși, dar în imagine nu există vreun însemn al Armatei Ucrainei sau număr de înregistrare al dronei.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev neagă că ar fi folosit un UAV pentru a spiona Belarusul și a îndemnat Minskul să nu se alăture „acțiunilor destabilizatoare” orchestrate de Federația Rusă, potrivit defenseromania.ro.

Potrivit portalului ucrainean Liga.news, MAE ucrainean a subliniat că întreaga poveste nu e decât o altă provocare din partea Belarusului, un aliat apropiat al Federației Ruse.

Doborârea unei drone ucrainene de către Belarus, anunțată de Minsk, e contrazisă chiar de ruși

Se pare că, potrivit celor din Belarus, drona ucraineană ar fi pătruns cam 35 de kilometri în interiorul teritoriului bielorus.

Portalul de propagandă militară rusă Avia.pro contrazice însă Miniskul. Acceptând ipotetic faptul că drona ar fi aparținut Ucrainei, imaginile analizate de ruși indică cel mai probabil o dronă de tip Spectator, dezvoltată de Meridian din Ucraina.

Dar dacă ar fi vorba cu adevărat de un astfel de UAV, potrivit sursei citate, raza maximă a dronei este de 15 kilometri, în timp ce UAV-ul prezentat de Minsk ar fi fost doborât la 35 de kilometri de granița Ucrainei.

Amintim că sub pretextul unor exerciții militare, Federația Rusă a dislocat un număr uriaș de trupe în Belarusul vecin, pe fondul crizei ucrainene. NATO a semnalat că dislocarea făcută de ruși este cea mai importantă desfășurare militară rusă de la finalul Războiului Rece încoace.

O dronă rusească s-a prăbușit în România

O dronă rusească s-a prăbușit în România, în județul Bistrița, în seara zilei de duminică, 13 martie 2022.

Aeronava fără pilot a fost găsită la 100 de kilometri de granița României cu Ucraina. Unele surse au anunțat că este vorba de un aparat militar de zbor fabricat în Rusia. Aparatele de acest model ar fi folosite de obicei pentru misiuni de supraveghere în zona Mării Negre. La anchetarea acestui caz ar participa și reprezentanți ai SRI.

Pe de altă parte, Poliţia Română a deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat al unui „aeromodel”. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița Năsăud a anunțat că primise o sesizare de la un locuitor din comuna Dumitra. Acesta anunțase că a găsit duminică seara, în apropierea locuinţei, un aparat de zbor.

Dronă rusească dotată cu cameră de supraveghere dar fără armament
Primele informații arată că aparatul aerian nu avea armament la bord. Drona ar fi de model vechi, fabricată în fosta URSS. Nu se știe încă dacă ea era dirijată de armata Rusiei sau de cea a Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă