HONG KONG – Protestatarii din Hong Kong au incercat să adune sprijin internațional la următorul summit G-20, sperând să stimuleze presiunea internațională asupra Chinei în legătură cu o propunere care ar permite extrădarea pe continent.
Beijingul a declarat că liderii săi nu vor discuta proiectul de lege în timpul summitului, care începe vineri în Osaka, Japonia.
Între timp, protestatarii au înconjurat sediul poliției din Hong Kong într-o altă manifestare publică a frustrărilor populației.
Anterior, sute de oameni s-au mutat pe străzile orașului pentru a opri la consulate, inclusiv cel al Statelor Unite, să trimită scrisori prin care solicită guvernelor străine să răspundă îngrijorărilor populației la summitul anual G-20.
Carrie Lam, director executiv pro-Beijing din Hong Kong, a suspendat proiectul de lege privind extrădarea, ceea ce ar permite transferarea anumitor condamnați către China continentală. Dar Lam nu a retras complet măsura.
Mulți cred că proiectul de lege ar reprezenta o lovitură imensă pentru cadrul „o țară, două sisteme” adoptat în 1997, când statul semiautonom a fost înapoiat Chinei de sub controlul Marii Britanii.
Criza politică a lovit ratingurile lui Lam, potrivit unui sondaj publicat marți de Programul de Opinie Publică al Universitatea din Hong Kong. Sondajul a constatat că ratingul aprobării administrației Lam este de 23%, cu o rată de dezaprobare de 67%.
La mitingul de miercuri, mii de demonstranți s-au aglomerat într-un parc din centrul Hong Kong-ului și s-au extins si pe căile rutiere din apropiere, cerând sprijin internațional.
Oamenii și-au ținut telefoanele mobile în aer cântând ” Auziți poporul cântând?” din muzicalul „Les Misérables”.
O campanie de publicitate a strâns mai mult de 860.000 de dolari pentru a cumpăra anunțuri în ziare internaționale importante, aducând la lumină pericolul pe care îl reprezintă legea extrădarii pentru locuitorii Hong Kong-ului.
Organizatorii campaniei publicitare Libertatea Hong Kong, au declarat miercuri seara că au cumpărat anunțuri mari în ziare importante, printre care New York Times.
Mai târziu, sute de demonstranți au înconjurat sediul poliției din Hong Kong pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, blocând intrările cu baricade metalice și pereți din umbrele.
„Poate presiunea exercitata de guvernele străine reuseste sa ajute Hong Kong-ul”, a spus un protestatar „Vreau ca ei să salveze Hong Kong-ul împreună cu poporul Hong Kong-ului”.