14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSocialEvenimentArmata desfășoară zboruri de antrenament la joasă înălțime. Ar putea fi pentru...

Armata desfășoară zboruri de antrenament la joasă înălțime. Ar putea fi pentru atac la sol

Forțele Aeriene Române desfășoară, pe parcursul zilei de marți, 8 noiembrie 2022, zboruri de antrenament la joasă înălțime.

Antrenamentul este anunțat de Statul Major al Forțelor Aeriene (SMFA) printr-un comunicat postat pe internet.

“Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută în data de 8 noiembrie a.c., zboruri de antrenament la înălţimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime faţă de sol) în sud-estul țării.

Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant și menținerea capacității acționale a Forțelor Aeriene Române.

Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale”, precizează comunicatul transmis de SMFA.

Zboruri de antrenament ar fi fost planificate încă de acum un an

Avioanele de luptă F-16 sunt cele mai noi din dotarea Forțelor Aeriene Române. Ele sunt aeronave multirol, deci pot executa și misiuni împotriva altor aeronave, și împotriva unor ținte aflate la sol. Antrenamentul la joasă înălțime poate fi în vederea unor acțiuni împotriva țintelor terestre.

Forțele Aeriene Române dețin în acest moment o singură escadrilă, formată din 17 aparate F-16. Escadrila are baza la Fetești. Încă două escadrile F-16, cu un total de 32 de aeronave, vor intra în dotarea României în următorii ani. Toate aceste aeeronave au fost cumpărate de România second hand. Primele 17 avioane, deja intrate în exploatare, au fost cumpărate din Portugalia iar celelalte 32 de aeronave au fost cumpărate din Norvegia.

Oficialii români, în frunte cu președintele Iohannis, susțin că, după aceste avioane F-16, România va primi în dotare avioane F-35. În privința ultimelor avioane MiG 21 LanceR, România le va retrage de la zbor în anul 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă