La data de 30 octombrie 2022 se comemorează tragedia din clubul Colectiv, din anul 2015, soldată cu 64 de morți și 163 de răniți.
Evenimentul tragic din anul 2015 este rememorat de preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, într-un mesaj postat, duminică, pe internet.
„Ziua de 30 Octombrie a devenit de 7 ani o zi a comemorării uneia dintre cele mai mari tragedii din ultimii 50 de ani petrecute în România şi în acelaşi timp o zi în care ne reamintim an de an de corupţia şi de impotenţa statului român. De 7 ani părinţii, rudele celor decedaţi şi supravieţuitorii incendiului vorbesc în această zi despre viaţa lor şi a celor plecaţi, despre speranţe şi dezamăgiri, despre curajul asumării, despre schimbare, despre justiţie şi nevoia de adevăr”, subliniază Eugen Iancu în mesajul postat pe Facebook.
Acum un an, în 2021, acțiunile de comemorare pentru victimele Colectiv s-au ținut fără politicieni. Nu se știe încă dacă, în 2022, aceste acțiuni vor fi mai ample.
Dintre inculpații din procesul Colectiv, cel mai cunoscut este Cristian Popescu Piedone. În anul 2015, Piedone era primarul Sectorului 4. În urma tragediei de la Colectiv au demisionat premierul Victor Ponta și primarul Cristian Popescu Piedone. Ulterior, în ciuda acuzațiilor care planau asupra lui, Piedone a candidat și a fost ales în funcția de primar al Sectorului 5.
Tragedia din clubul Colectiv a produs demisia unui premier și a unui primar
Procurorii din DNA şi din Parchetul General au cerut pedepse „orientate spre maximum prevăzut de lege” pentru inculpați. În anul 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe Piedone la opt ani și jumătate de detenție. Împotriva acestei sentințe, fostul primar a făcut apel. Drept urmare, în anul 2022, pedeapsa a fost redusă de Curtea de Apel la patru ani de închisoare. Fostul primar Piedone s-a declarat permanent nevinovat pentru ceea ce s-a întîmplat în clubul Colectiv. „Eu semnam o foiță, nu analizam spații, dimensiuni”, a declarat Cristian Popescu Piedone cu privire la activitatea lui de primar.
În procesul Colectiv, cea mai lungă pedeapsă, de 12 ani de închisoare, a primit-o George Alin Anăstăsescu, unul dintre patronii clubului. Au mai fost condamnați lucrători de la firma de artificii și doi ofițeri de la ISU București. Președintele Iohannis se exprima, recent, printr-un mesaj în care critica acțiunea prea lentă a Justiției în acest dosar.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!