Uleiul de primulă extras din planta Luminița nopții (Oenothera biennis) este o sursă bogată de acizi grași omega-6, precum acidul linoleic și acizii gamma-linolenici. Acidul gamma-linolenic din uleiul de primulă se găsește și în coacăzul negru și uleiurile de borage. Uleiul de primulă este foarte util în controlul greutății corporale prin reglarea hormonală și poate ajuta corpul să lupte împotriva inflamației. Acizii grași omega-6 par să contribuie la scăderea inflamației legate de afecțiuni precum artrita și eczema. De obicei uleiul de primulă este vândut sub formă de suplimente alimentare și este ușor de administrat.
Ulei de primulă – proprietăți
- PMS
Unele femei cu ovare polichistice și cu dureri de sân ar putea să nu aibă niveluri suficient de ridicate ale acestor acizi grași, si de aceea recurg la administrarea de capsule de ulei de primulă pentru durerile de sân legate de menstruație sau probleme hormonale precum sindromul premenstrual care afectează buna dispoziție și predispune la îngrășare.
- Bufeuri
S-a constatat că simptomele cauzate de perimenopauză și menopauză pot fi mai ușor gestionate, iar bufeurile se reduc ca intensitate.
- Osteoporoză
Uleiul de primulă administrat împreună cu uleiul de pește, calciu și vitamina D3 ar putea ajuta la încetinirea pierderii masei osoase.
- Eczemă
Combate mâncărimea, pielea uscată și roșeața produsă de eczeme.
- Durere nervoasă
Persoanele cu diabet care au un nivel ridicat de zahăr în sânge pot ajunge să dezvolte leziuni nervoase. Acest fapt provoacă amorțeală, durere și alte probleme. Uleiul de primulă ușurează aceste simptome.
- Piele cu aspect mai tânăr
Prezintă proprietăți anti-îmbătrânire, de estompare a ridurilor.
- ADHD
Copiii cărora li se adaugă în dietă ulei de primulă și ulei de pește devin mai atenți și acționează mai puțin impulsiv.
Efecte secundare: dozele recomandate de ulei de primulă sunt probabil sigure pentru majoritatea oamenilor, de obicei pe o perioada nu mai lungă de 6 luni.
De asemenea, acțiunea produsului Chlorella este importantă în gestionarea greutății corporale. Chlorella are proprietatea de a menține greutatea optimă a corpului prin detoxifierea acestuia.
Chlorella este o algă de apă dulce densă în nutrienți, fiind apropiată ca specie de spirulina de apă sărată. Chlorella este renumită ca fiind un superfood, aceasta fiind studiată ca o opțiune potențială proteică pentru o populație globală în creștere, având niveluri mai mari de vitamine și minerale decât spirulina și fiind o sursă mai bună de grăsimi sănătoase precum Omega-3. Chlorella este o sursă excelentă de proteine, vitamina A, zinc, fier, fosfor, magneziu, vitamine B, inclusiv riboflavină (B2), tiamina (B1) și acid folic (B9). Aceste vitamine ajută organismul să transforme alimentele în energie, să sprijine sănătatea creierului și pot reduce riscul apariției unor tipuri de cancer.
În funcție de originea sa, fiind plină de nutrienți, conține de obicei aproximativ 50-60% de proteine complete cu toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind o opțiune sigură pentru persoanele care țin o dietă vegană sau pentru oricine are nevoie de un impuls proteic.
Chlorella este disponibilă într-o formă de praf verde închis, capsule sau extracte in multe magazine de suplimente alimentare.
Beneficiile potențiale pentru sănătate ale chlorella:
- Elimină toxinele dăunătoare
Organismul nostru este expus la acțiunea toxinelor precum metalele grele care sunt asimilate prin dietă, în funcție de stilul de viață și factorii de mediu, cum ar fi poluarea. Nivelurile ridicate de metale grele pot duce la probleme majore de sănătate, cum ar fi bolile neurodegenerative, cancere și sau daune ale organelor. Chlorella are proprietatea de a se lega de aceste metale grele, eliminându-le din organism prin ficat, intestine și rinichi.
- Suport pentru inimă
Nutrienții din chlorella ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, ambele provocând acumularea de plăci ateromatoase în artere și boli de inimă. Acizii grași din chlorella și mineralele precum potasiul scad, de asemenea, rigiditatea vaselor de sânge. Acest lucru îmbunătățește funcția vaselor de sânge și scade tensiunea arterială. Menținerea greutății și a colesterolului în limite, a tensiunii arteriale normale și a vaselor de sânge curate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.
- Risc redus de boli cronice
Chlorella conține antioxidanți precum licopen și violaxantină găsită în verdele frunzelor care pot reduce inflamațiile. Inflamația cronică poate duce la diabet, boli de inimă, tulburări gastrointestinale și artrită. Chlorella conține, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți, cum ar fi omega-3, vitamina C, beta-caroten și luteină. Acești nutrienți combat deteriorarea celulelor și ajută la reducerea riscului de obezitate, diabet, boli cognitive, probleme cardiace și cancer.
- Sprijinirea sistemului imunitar
Antioxidanții și alți nutrienți din chlorella au proprietăți antibacteriene, antivirale și antitumorale. Chlorella stimulează creșterea nivelului de leucocite, ajutând astfel sistemul imunitar să poată combate infecțiile.
- Sănătate respiratorie
Efectele antiinflamatorii ale chlorella pot ajuta la gestionarea afecțiunilor respiratorii precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Poate reduce simptomele acestor afecțiuni, inclusiv tusea și respirația șuierătoare. Poate promova o mai bună rezistență pulmonară și poate îmbunătăți nivelul de oxigen pulmonar.
Interacțiuni medicamentoase: deoarece chlorella poate stimula sistemul imunitar, poate reduce eficacitatea medicamentelor imunosupresoare. Iar din cauza conținutului său ridicat de vitamina K, un nutrient care promovează coagularea sănătoasă a sângelui, chlorella poate interacționa, de asemenea, cu diluarea sângelui.
Uleiul de primulă și chlorella sunt două suplimente alimentare care vă pot ajuta în controlul greutății corporale și întărirea organismului pentru a face față multor probleme de sănătate actuale.