13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPatru persoane sunt audiate la DIICOT pentru transmitere de date legat de...

Patru persoane sunt audiate la DIICOT pentru transmitere de date legat de rezervele minerale din România către Serbia

Patru persoane au fost duse la audieri de procurorii DIICOT pentru că ar fi transmis date nedestinate publicității privind rezervele minerale din România către firma din același consorțiu din Serbia, precizează DIICOT.

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ca având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, transmite DIICOT, conform jurnalul.ro.

Potrivit sursei citate, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Patru persoane, români și străini, au ajuns la audieri la DIICOT pentru că ar fi transmis date despre rezervele minerale din România către Serbia

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”, se arată în comunicat.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Potrivit Antena 3, este vorba despre NIS Petrol, companie sârbă, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft.

Parteneriatul strategic România-SUA – punct de vedere critic

Ultima lectură ”România – Statele Unite ale Americii. 25 de ani de Parteneriat Strategic. Trecut, prezent, viitor,” o carte scrisă de tânărul istoric, Alexandru Cristian, m-a provocat la o critică aspră a contextului.

Parteneriatul Strategic, semnat în 11 iulie 1997, între SUA și România, deschidea la timpul respectiv perspectiva unei viitoare colaborări, după principiul respectării intereselor fiecărei părți. După aproape 25 de ani de la parafarea sa, n-avem încă un Tratat de bază între cele două state, iar noțiunea ”respectarea intereselor părților” e caducă.

Cu maximă celeritate, de la primirea cărții ( lansarea va avea loc mâine la Bookfest, ora 11,30, standul E10, Pavilionul 2, din complexul Romexpo), am citit și notat o serie de judecăți de valoare, dar și prejudecățile unui filoamerican pur sânge. Din prea multă admirație pentru SUA, autorul exagerează importanța documentului, gândit odată de Adrian Severin ca o platformă ”4C”: comunicare, consultare, concertare, cooperare.

Autorul recunoaște că România a fost luată în acest parteneriat din interese hegemonice
Dar să-l cităm pe autor:„ Parteneriatul Strategic a fost parte a unei strategii a Statelor Unite ale Americii de a ocupa vidul geopolitic din zonă după colapsul Uniunii Sovietice. Calculul geopolitic al României este păstrarea integrității și a suveranității teritoriale și administrative într-un mediu de securitate ostil dar și consolidarea internă. Calculul geopolitic al Statelor Unite ale Americii este menținerea hegemoniei la nivel global.”

Alexandru Cristian are scuza vârstei. Avea 10 ani când s-a parafat Parteneriatul. Eu 33. Eram și eu entuziasmat. Prevedeam zorii libertății și ai prosperității. Evident, după model american.

Parteneriatul ”părților egale” s-a transformat în Protectorat
Timpul însă s-a prăvălit peste noi. Traian Băsescu a recunoscut unui jurnalist de la „Academia Cațavencu” faptul că lui îi place ”să sugă de la licurici.” El a schimbat Parteneriatul în Protectorat. Din mandatul său, ambasadorii s-au obișnuit să dea ordine politice și să impună agenda achizițiilor militare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă