Bulgaria a marcat joi, 22 septembrie 2022, aniversarea a 114 ani de la declararea independenței sale.
La 22 septembrie 1908, după o slujbă de rugăciune la istorica Biserică a celor Patruzeci de Sfinţi Martiri din capitala medievală a ţării, Târnovo (centrul Bulgariei), prinţul Ferdinand I a citit un Manifest prin care a proclamat Principatul vasal al Bulgariei drept regat independent de Imperiul Otoman.
Declaraţia de independenţă a necesitat eforturi considerabile din partea diplomaţiei bulgare pentru a obţine recunoaşterea din partea Marii Britanii, Austro-Ungariei, Turciei şi Rusiei.
La sfârşitul Războiului ruso-turc din 1877-1878, Tratatul preliminar de la San Stefano din 3 martie 1878 a pus capăt celor 482 de ani de dominaţie otomană asupra Bulgariei, dar nu a făcut din aceasta un stat independent. Articolul VI al tratatului respectiv constituia Bulgaria „un principat tributar autonom”. Articolul I din Tratatul de la Berlin din 1 iulie 1878 a confirmat acest statut, definind Bulgaria ca fiind „un principat autonom şi tributar sub suzeranitatea Majestăţii Sale Imperiale Sultanul”.
În decurs de 30 de ani, Bulgaria a renunţat treptat la dependenţa vasală faţă de Turcia, încetând să mai plătească impozitul anual, încheind tratate internaţionale, purtând un război cu Serbia fără aprobarea sultanului şi declarând, la 6 septembrie 1886, o uniune cu provincia autonomă otomană Rumelia de Est, potrivit agerpres.ro.
Bulgaria a aniversat joi 114 ani de la proclamarea independenței de stat în Biserica Sfinţilor Patruzeci de Martiri din Veliko Târnovo
Declaraţia de independenţă a oficializat schimbarea situaţiei din Balcani şi noul statut al ţării ca regat de sine stătător. A scos Bulgaria din trecutul său de dependenţă şi a readus-o pe harta europeană a statelor independente.
O liturghie solemnă şi baterea clopotelor Bisericii Sfinţilor Patruzeci de Martiri au marcat joi dimineaţa devreme începutul sărbătorilor aniversare din Veliko Târnovo.
Conform tradiţiei, după încheierea slujbei, mitropolitul de Veliko Târnovo, episcopul Grigori, a binecuvântat apele şi a stropit cu apă sfinţită drapelul de luptă al Universităţii Militare Naţionale Vasil Levski, precum şi drapelele instituţiilor de stat şi municipale, ale instituţiilor de învăţământ şi ale organizaţiilor neguvernamentale. Drapelul naţional a fost arborat la Cetatea Ţareveţ la ora 10:30 cu un ritual militar.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!