În județul Dolj, inclusiv în municipiul Craiova, se remarcă o dezvoltare imobiliară, dar aprobările legale necesare sunt, uneori, destul de firave. Un caz controversat este legat de o clădire cu valoare istorică, de pe strada Sfinții Apostoli, care a fost demolată.
Presa din Oltenia avertizează că demolarea s-a făcut fără autorizație. Legea spune că autorizația trebuia emisă de Primăria municipiului Craiova.
În spatele acestei lucrări imobiliare s-ar afla un om de afaceri local, Dorian Tulitu. Acesta este director la o firmă numită TDN SUD ESTATE Srl. Pe de altă parte, Dorian Tulitu este căsătorit cu Tena Tulitu, care este procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Relația de rudenie dintre cei doi, precum și calitatea lui Dorian Tulitu de director la firma menționată, sunt înscrise în cea mai recentă declarație de avere a doamnei Tulitu, vizibilă pe site-ul CSM. Această declarație ar fi fost completată la data de 17.11.2021. Declarația de avere anterioară ar fi fost completată la data de 04.06.2021. În declarația din 4 iunie apare numele domnului Dorian Tulitu, dar firma acestuia, TDN, nu apare!
Absența din declarația de avere a doamnei Tulitu, din 4 iunie 2021, a firmei TDN SUD ESTATE, era anunțată pe un grup de investigații, intitulat https://olteniamaxima.ro/, la data de 16.11.2021. În mod miraculos, pe următoarea declarație de avere, cea din 17.11.2021, firma TDN SUD ESTATE este menționată.
Poate că Parchetul Curții de Apel nu are atribuții de verificare a legalității demolărilor din Craiova. Dar un alt blog de investigații, intitulat https://craiovaprospera.wordpress.com/, susține că soția omului de afaceri, Tena Tulitu, “s-a prezentat la fața locului, în ziua următoare, și declinându-și calitatea de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiovaa chestionat agenții poliției locale cu privire la faptele constatate”.
Practic, polițiștii locali din Craiova sunt prinși între două focuri. Situația lor era prezentată, în anul 2020, într-un articol de pe site-ul Jurnal de Craiova. “Un caz recent este cel legat de construcția dlui Dorian Tulitu (https://craiovaprospera.wordpress.com/…/cum-sa-fii-un-dezv…/), unde Politia Locală a acționat ca la carte, după modelul expus mai sus… lucrările continuă, iar sancțiunea aplicată e doar o treaptă de sprijin pentru intrarea în legalitate și nicidecum un mijloc de descurajare a încălcării legii”, sublinia “Jurnal de Craiova”.
Jurnaliștii de investigație avertizau încă de acum doi ani despre afacerile firmei TDN SUD ESTATE. Firma, înființată la începutul anului 2019, a avut-o inițial drept asociat unic pe o doamnă, Ioana Olteanu. Surse locale susțin că ea era bonă la domnul Tulitu.
După ce s-a înființat, “o jumătate de an mai târziu, firma demara construcția unui imobil S+P+2 în Craiova, str. Tudor Vladimirescu nr. 82A, cu toate că nu avea autorizație de construire! S-o fi gândit că certificatul de urbanism îi era suficient”, menționează sursa citată.
Autorizația de construire a fost emisă, pe numele Ioana Olteanu, abia la 24 aprilie 2020 și abia după ce autoritățile au aplicat o amendă contravențională și au dispus intrarea în legalitate. Autorizația din aprilie 2020 este pentru un imobil de tip S+P+2E. Dar în septembrie Primăria Craiova aprobă o altă autorizație, pentru o clădire S+P+2E+M, ceea ce a permis înălțarea, peste clădirea inițială, a unei mansarde. Se pare că în acea zonă, regimul maxim de înălțime era de două etaje, astfel explicându-se faptul că autorizația din aprilie 2020 aproba doar două etaje. Ciudată este, în acest caz, amabilitatea Primăriei Craiova, care a aprobat, în anul 2021, adăugarea unei mansarde.
Chestiunea ar putea fi lămurită de primarul Lia Olguța Vasilescu sau de viceprimarul Rela Filip. Am adresat primăriei din Craiova câteva întrebări, dar deocamdată n-am primit răspuns.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!