24.5 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieIdei de afaceri: cultura curmalului dobrogean

Idei de afaceri: cultura curmalului dobrogean

Cercetฤƒtorii de la Facultatea de Horticulturฤƒ a Universitฤƒศ›ii de ศ˜tiinศ›e Agronomice ศ™i Medicinฤƒ Veterinarฤƒ Bucureศ™ti dau posesorilor de terenuri pentru livezi o afacere la cheie, plus arbuศ™ti din pepiniera proprie, contra cost. Profesorul Florin Stฤƒnicฤƒ explicฤƒ, รฎn exclusivitate reporterului โ€œRomรขniei libere,โ€ รฎn ce condiศ›ii se pot obศ›ine 80.000 de Euro/ha, cifrฤƒ de afaceri.

Curmalul dobrogean rฤƒmรขne vedeta sฤƒrbฤƒtorilor anuale ale Toamnei Horticole bucureลŸtene, care reunesc an de an Staลฃiunile USAMV BucureลŸti, Staลฃiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticulturฤƒ ลŸi Pomiculturฤƒ Pietroasa-Istriลฃa ลŸi Staลฃiunea de Cercetare-Dezvoltare Ferma Moara Domneascฤƒ.

Evenimentul se defฤƒศ™oarฤƒ de cรขศ›iva ani parculUniversitฤƒศ›ii de ศ˜tiinศ›e Agronomice ศ™i Medicinฤƒ Veterinarฤƒ Bucureศ™ti.

Cercetฤƒtori, doctoranzi, profesori universitar, รฎmpreunฤƒ cu producฤƒtori locali, cu reprezentanศ›i ai instituศ›iilor cu profil horticol din Romรขnia prezintฤƒ ลŸi oferฤƒ spre degustare peste o sutฤƒ cincizeci de soiuri ลŸi hibrizi romรขneลŸti de fructe ศ™i legume, precum ลŸi soiuri recent introduse din strฤƒinฤƒtate: mere, pere, prune, gutui, struguri, soiuri de tomate ลŸi hibrizi.

citeศ™te ศ™i: ศ˜iretlicul โ€plafonฤƒriiโ€ ascunde intenศ›ia de falimentare a sistemului energetic naศ›ional

Jujubele sau despre comoara din pฤƒdure

O prezenลฃฤƒ ineditฤƒ o reprezintฤƒ speciile noi de kiwi, curmale dobrogene/jujube, banana nordului, kaki, smochine, batat/cartof dulce produse la Facultatea de Horticulturฤƒ din BucureลŸti ลŸi la SCDCPN Dฤƒbuleni. Acestea sunt aclimatizate ศ™i pot fi cultivate pe terenurile din Romรขnia.

Jujebe, uneori jujube, cunoscute sub numele ศ™tiinศ›ific de Ziziphus jujuba ศ™i numit ศ™i curmal roศ™u, curmal chinezesc ศ™i jujube chinezesc, este o specie din genul Ziziphus din familia Rhamnaceae de cฤƒtinฤƒ, informeazฤƒ specialiศ™tii.

Idei de afaceri cultura curmalului dobrogean
Florin Stฤƒnicฤƒ, un pasionat al culturilor exotice, adaptate solului romรขnesc

Curmalul chinezesc se aflฤƒ รฎn Dobrogea de pe timpul coloniศ™tilor greci care l-au adus din extremul orient. รŽn Imperiul roman a apฤƒrut รฎn timpul domniei lui Octavian Augustus. A fost adus pe Drumul Mฤƒtฤƒsii. Poate fi gฤƒsit รฎn Ostrov, Mahmudia, Jurilovca, lรขngฤƒ situri arheologice ale fostelor cetฤƒศ›i greceศ™tiโ€ โ€“ afirmฤƒ profesorul Florin Stฤƒnicฤƒ, prorector al USAMV Bucureศ™ti.

Lฤƒstฤƒrirea curmalului dobrogean sa se face destul de tรขrziu. รŽnfloreศ™te mult dupฤƒ alศ›i arbori de la noi. Undeva, รฎntre รฎnceputul lunii iunie ศ™i sfรขrศ™itul acesteia. รŽntr-o perioadฤƒ de 5-7 zile are loc diferenศ›ierea mugurilor de rod. ศ˜i dupฤƒ aceea apariศ›ia florilor ศ™i a fructelor. Este un lucru miraculous care se petrece doar la curmalul dobrogean, susศ›ine profesorul Stฤƒnicฤƒ.

Idei de afaceri cultura curmalului dobrogean

Multฤƒ lume รฎl vede, dar nu-l cunoaศ™te. Este o specie termofilฤƒ si heliofilฤƒ, cu rฤƒspandire naturalฤƒ รฎn zona de stepฤƒ. Nu este pretenศ›ios la sol, putรขnd sฤƒ vegeteze pe soluri pietroase, uscate.

Din pฤƒcate, la noi prezinta interes maim ult ca specie ornamentalฤƒ, fiind plantat izolat sau รฎn pรขlcuri, mai mult din spirit exotic.

Avantajul culturii curmalului este cฤƒ nu are probleme cu รฎngheศ›ul, nu existฤƒ riscuri, ca la celelalte specii din livezile romรขneศ™ti.  

Dobrogenii รฎi zic mฤƒslin ศ™i-l folosesc ca arbore ornamental

Mฤƒslinul dobrogean, aศ™a cum i se spune รฎn ศ›ara noastrฤƒ datoritฤƒ regiunii รฎn care creศ™te are denumirea ศ™tiinศ›ificฤƒ Ziziphus jujuba. Mai este denumit ศ™i corn turcesc, finap, curmal chinezesc, curmal roศ™u sau jujub. Aceastฤƒ specie rarฤƒ a florei romรขneศ™ti se poate adapta uศ™or รฎn ศ›ara noastrฤƒ ศ™i รฎn alte zone decรขt Dobrogea. Ar putea fi cultivatฤƒ ศ™i valorificatฤƒ pe terenurile aride din zonele de cรขmpie, รฎn partea de sud a ศ›ฤƒrii, Banat ศ™i Cรขmpia de vest sau รฎn zone stรขncoase unde are acces la apa din subteran (calitatea fructelor fiind influenศ›atฤƒ de acest aspect), scrie Casoteca.ro

Lฤƒstarii dezvoltฤƒ butoni florali. Sunt mici. โ€œMai puศ›in, unul la zece mii leagฤƒ,โ€ explicฤƒ prorectorul USAMV Bucureศ™ti. Deci, doar unul din zece mii produce rod, dar existฤƒ o abundenศ›ฤƒ floralฤƒ, astfel รฎncรขt pot fi produse 25 de tone โ€“ 30 de tone la hectar, la toamnฤƒ.

Pentru a creศ™te procentul de legare a florilor, este necesarฤƒ de o operaศ›iune specialฤƒ: incizie inelarฤƒ. Se face o incizie a scoarศ›ei. Cu ajutorul unui fierฤƒstrฤƒu se face o incizie pรขnฤƒ la lemn. La exterior, vasele liberiene conduc seva de la rฤƒdฤƒcini. Asta se face รฎn timpul รฎnfloririi. Care este efectul? Oprind circulaศ›ia sevei cu zaharuri, prin tฤƒierea vaselor, toatฤƒ mรขncarea pe care o produce pomul va rฤƒmรขne la nivelul fructelor.

100 de grame de fruct dau toatฤƒ doza de Vitamina C necesarฤƒ pe zi

Fructele seamฤƒnฤƒ cu niศ™te curmale. Greutatea lor diferฤƒ. Dimensiunile diferฤƒ. De la cรขteva grame, a fructului produs de curmalul sฤƒlbatic, dar pot ajunge la soiul Litsao, la greutatea unui ou de gฤƒinฤƒ. Nu numai mฤƒrimea are legฤƒturฤƒ cu calitatea fructelor, mai spune profesorul Stฤƒnicฤƒ.

โ€Curmalul chinezesc conศ›ine 1.000 miligrame de vitamina C pe 100 grame de produs proaspฤƒt, adicฤƒ dacฤƒ am mรขnca 100 grame de curmale chinezeศ™ti รฎntr-o zi ne-am asigura necesarul de vitamina C, pentru 10 zileโ€, a mฤƒrturisit profesorul Florin Stฤƒnicฤƒ, prorector al USAMV Bucureศ™ti.

Idei de afaceri cultura curmalului dobrogean
Profesorul Florin Stฤƒnicฤƒ, รฎn laboratorul sฤƒu dendrologic din spatele catedrei

 Curmalele se vรขnd pe piaศ›a en-gros 20 de lei kg. Adicฤƒ, 4 euro. La o producศ›ie de minim 20 de tone, fermierul poate la sfรขrศ™itul toamnei sฤƒ adune peste 80.000 de euro, asta doar dacฤƒ sunt respectate condiศ›iile de creศ™tere, รฎn acord cu recomandฤƒrile cercetฤƒtorilor romรขni, care au studiat arborele timp de mai mult de douฤƒ decenii. 

Universitatea de ศ˜tiinศ›e Agronomice ศ™i Medicinฤƒ Veterinarฤƒ (USAMV) din Bucureศ™ti a dezvoltat ศ™i pus รฎntr-o matrice patru culturi de plante exotice pe terenurile din Romรขnia. De ce sฤƒ produci mere cu 30 de cenศ›i/kg, cรขnd poศ›i pe aceeaศ™i suprafaศ›ฤƒ sฤƒ cultivi kiwi 100% romรขnesc, care nu are รฎncฤƒ dฤƒunฤƒtori ศ™i sฤƒ obศ›ii 4 Euro/kg? Dar despre curmalul dobrogean, sigur nu aศ›i auzit, aveam sฤƒ scriu anul trecut.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Cฤƒpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiศ™, โ€œcฤƒlฤƒul din Christian Tell,โ€ fost torศ›ionar comunist, care a trimis ศ™apte ศ›ฤƒrani din Apateu la moarte, pentru cฤƒ au refuzat sฤƒ intre รฎn colectiv. A publicat celebrele stenograme ale รฎntรขlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceauศ™escu. A fost primul jurnalist romรขn post-decembrist care a stat de vorbฤƒ cu preศ™edintele SUA. Este autorul a nouฤƒ cฤƒrศ›i.
Cele mai citite

Ministerul Finanลฃelor รฎmprumutฤƒ peste 1 miliard lei de la bฤƒnci

Ministerul Finanศ›elor a contractat joi un รฎmprumut total de 1,03 miliarde lei de la bฤƒnci, prin douฤƒ licitaศ›ii de titluri de stat, cu dobรขnzi...

Prima victimฤƒ รฎn atacul de la liceul din Georgia ar fi o profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ

O profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ ar fi una dintre victimele atacului armat produs ieri la un liceu din statul american Georgia. Informaลฃia venitฤƒ din...

Vrabia Mihai Viteazu

Robert Sighiartฤƒu, PNL, declarฤƒ cu nonศ™alanศ›ฤƒ: โ€žDupฤƒ ce cรขลŸtigฤƒm prezidenลฃialele, vom reveni pe primul loc – principalul partid de guvernareโ€. Trฤƒim รฎn plinฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ