29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăVideoONU prezintă măsuri pentru oprirea bombardamentelor asupra centralei nucleare Zaporojie

ONU prezintă măsuri pentru oprirea bombardamentelor asupra centralei nucleare Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit marți (6 septembrie) pentru a discuta despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie, deținută de Rusia, din sudul Ucrainei.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a oferit marți (6 septembrie) măsuri pentru ca Rusia și Ucraina să oprească orice activitate militară în apropierea centralei electrice Zaporojie.

„Facilitatea Zaporojie și împrejurimile sale nu trebuie să fie o țintă sau o platformă pentru operațiuni militare”, a adăugat Guterres.

ONU vrea oprirea acțiunilor militare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie prin convenirea unui perimetru demilitarizat

De asemenea, Guterres a cerut țărilor să convină asupra unui perimetru demilitarizat. Mai exact, ca forțele ruse să se retragă din zonă și ca forțele ucrainene să nu se deplaseze în ea.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ambele părți din război s-au acuzat reciproc că riscă o catastrofă nucleară prin bombardarea în apropierea centralei din sudul Ucrainei, capturată de Rusia, dar încă operată de ingineri ucraineni.

Orașul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost din nou bombardat

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri, potrivit AFP.

Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ”zone de securitate” pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.

”Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să ”rămână în adăposturi” pentru a se proteja, conform agerpres.ro.

Energodar, localitatea unde se află centrala de la Zaporojie, a fost bombardată, rușii și ucrainenii acuzându-se reciproc de acest lucru

La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse afirmă că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Se vor monta camere de luat de vederi în Defileul Jiului, pentru a stopa aruncarea deșeurilor

Autoritățile din județul Gorj au decis să instaleze camere de supraveghere în Parcul Național „Defileul Jiului” pentru a combate problema abandonării deșeurilor. Această inițiativă...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...

Se vor monta camere de luat de vederi în Defileul Jiului, pentru a stopa aruncarea deșeurilor

Autoritățile din județul Gorj au decis să instaleze camere de supraveghere în Parcul Național „Defileul Jiului” pentru a combate problema abandonării deșeurilor. Această inițiativă...
Ultima oră
Pe aceeași temă