15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăInternaționalCooperarea digitală dintre Estonia și Ucraina intră într-o nouă etapă

Cooperarea digitală dintre Estonia și Ucraina intră într-o nouă etapă

Cooperarea digitală dintre Estonia și Ucraina intră într-o nouă etapă după ce, ambele țări au semnat un acord de cooperare la Kiev. Acordul promovează un schimb de experiență în domeniul transformării digitale. Proiectul se concentrează pe securitate cibernetică și soluții digitale naționale.

Potrivit ministrului Antreprenoriatului și Tehnologiei Informației, Kristjan Järvan, Estonia și Ucraina au învățat multe unele de la altele în cadrul cooperării lor până în prezent, ceea ce a ajutat la pregătirea pentru crize.

„Securitatea cibernetică este una dintre pietrele de temelie ale securității naționale, deoarece pe lângă lupta fizică, luptele active sunt din ce în ce mai mult purtate online. Succesul Ucrainei în contracararea atacurilor cibernetice arată că schimbul de cunoștințe între cele două țări este fructuos”

,a spus Järvan.

Järvan a menționat că Estonia este unul dintre cei mai apreciați susținători ai securității cibernetice din lume, iar experții locali au sfătuit în mod constant Ucraina în creșterea rezistenței cibernetice a țării.

„Estonia continuă să ofere Ucrainei asistență largă în asigurarea securității cibernetice atât în ​​timpul luptei curajoase actuale împotriva Rusiei, cât și în viitor”

, a asigurat ministrul.

Järvan a adăugat că Ucraina vede Estonia ca partener-cheie în dezvoltarea guvernului său digital, deoarece suntem una dintre cele mai inovatoare și dezvoltate societăți digitale din lume.

„Estonia este bucuroasă să promoveze integrarea serviciilor digitale ucrainene în Europa, sprijinindu-le capacitatea cibernetică și continuând munca la crearea unui stat digital”

, a spus ministrul.

„Estonia a fost prima țară al cărei exemplu l-am urmat când tocmai am început să înființăm Ministerul Transformării Digitale. Viziunea lor despre transformarea digitală și crearea unui stat digital ne-au inspirat și ne inspiră să lansăm servicii în câteva clicuri. Este foarte frumos că acum Estonia va putea adopta experiența noastră mobilă în primul stat, unde toate datele și serviciile importante sunt chiar în smartphone”

, a declarat viceprim-ministrul și ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov.

Ca parte a acordului de cooperare, Estonia și Ucraina intenționează să sporească cooperarea în dezvoltarea guvernului digital centrat pe utilizator și pe mobil. Autoritatea Estonă pentru Sistemul Informațional și agenția ucraineană Diia vor pilota o aplicație mobilă națională bazată pe aplicația Diia în Estonia.

Subsecretarul pentru Transformare Digitală Luukas Kristjan Ilves a subliniat că capacitatea guvernului digital al Ucrainei a crescut rapid în ultimii ani.

„În ultimii cinci ani, Ucraina a construit un stat digital puternic, care urmează exemplul Estoniei în multe privințe. Stratul de schimb de date al Ucrainei Trembita a fost dezvoltat de compania estonă Cybernetica și este foarte asemănător cu X-Road-ul nostru. Ucraina s-a bazat, de asemenea, pe experiența noastră în crearea identității sale digitale și a multor servicii specifice sectorului. La rândul nostru, avem multe de învățat de la Ucraina, ale cărei noi servicii sunt ușor de utilizat și sunt bazate pe dispozitive mobile. În timpul războiului, ucrainenii au demonstrat o agilitate incredibilă, creând servicii electronice complet noi în câteva zile și săptămâni”

, a declarat Subsecretarul pentru Transformare Digitală Luukas Kristjan Ilves

Estonia consideră că este important să se asigure că împărtășirea experiențelor guvernamentale digitale și a codului merge în ambele sensuri.

„Estonia contribuie la dezvoltarea bunurilor publice digitale cu obiectivul de a face propriul nostru guvern digital mai eficient și mai durabil. Prin urmare, am cooperat cu Finlanda pentru a crea NIIS pentru dezvoltarea comună a X-Road și pentru a contribui la inițiativa GovStack”

, a explicat Ilves.

Cooperarea în materie de securitate cibernetică dintre Estonia și Ucraina este, de asemenea, reciproc avantajoasă. De la începutul războiului, autoritățile estoniene au susținut continuitatea serviciilor guvernamentale digitale ucrainene și au sporit rezistența Ucrainei împotriva atacurilor cibernetice. Potrivit lui Ilves, această cooperare aduce beneficii și Estoniei.

„Ajutând la prevenirea atacurilor împotriva Ucrainei, ne sporim și propria capacitate de a ne apăra de atacurile cibernetice. De asemenea, învățăm din experiența Ucrainei în asigurarea funcționării neîntrerupte atât a rețelelor sale de comunicații, cât și a serviciilor electronice în stare de război”

, a spus Ilves.

Ucraina și Estonia intenționează, de asemenea, să aprofundeze cooperarea pe arena internațională. Ucraina este pe drumul spre aderarea la Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă NATO, situat la Tallinn, la invitația Estoniei, care invită și Ucraina să participe la diferite proiecte internaționale.

„Sunt convins că dezvoltarea societății digitale a Ucrainei va continua pe un curs pozitiv după încheierea războiului. Parteneriatul cu Ucraina ne face și mai puternici și contribuie la securitatea și dezvoltarea digitală a societăților occidentale în general”

, a adăugat Ilves.
Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă