1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 165. Dezertori din Ucraina ar intra în Transnistria,...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 165. Dezertori din Ucraina ar intra în Transnistria, cu sprijinul separatiștilor de la Tiraspol

Dezertori din Ucraina ar intra în Transnistria, cu sprijinul separatiștilor de la Tiraspol, susține presa din Ucraina și din Republica Moldova.

Informații în acest sens au fost făcute publice de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Este vorba de bărbați care, în calitate de cetățeni ai Ucrainei, ar fi fost obligați să participe la război împotriva militarilor ruși. Acești bărbați n-ar avea voie să iasă din Ucraina. Totuși, ei intră ilegal în Transnistria, peste frontiera terestră. Pe teritoriul controlat de separatiștii de la Tiraspol, ucrainenii obțin acte false din care reiese că ar fi ieșit din Ucraina înainte să înceapă războiul. După cum se știe, Rusia a pornit războiul în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Transnistria este o regiune a Republicii Moldova, iar Republica Moldova are relații speciale cu România. Din acest motiv, persoanele aflate pe teritoriul Transnistriei se pot deplasa oriunde în Republica Moldova, iar apoi pot intra legal în România. Din punctul de vedere al autorităților de frontieră ale României, bărbații care sunt cetățeni ucraineni au voie să intre în România. Presa din Ucraina nu indică faptul că bărbații fugiți din Ucraina ar ajunge în România. Se precizează însă faptul că intenția acestor dezertori ar fi să ajungă în UE.

Președintele Iohannis și premierul Ciucă au făcut împreună o vizită la Chișinău, unde au analizat și situația civililor ucraineni care sosesc în Republica Moldova și în România. Din punctul de vedere al președintelui Iohannis, trebuie asigurate „primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina”.

„Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi, cum era de așteptat, asupra consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, declara că peste 70.000 de cetăţeni ucraineni au fost verificaţi după ce au intrat în România. Unii dintre ei vin direct din Ucraina, alții vin din Republica Moldova. În acest ultim caz, pentru România e mai greu să verifice cum și când au intrat ucrainenii în Republica Moldova – înainte sau după ce a început războiul din Ucraina.

„Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverificat. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitorizare şi verificare continuă. Organizăm zilnic peste 1300 – 1400 de controale la locaţiile, la spaţiile de cazare unde declară ei că vor locui. Organizăm zilnic peste 20.000 de filtre rutiere, oprind în trafic maşini înmatriculate în Ucraina”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Una dintre probleme este că străinii, inclusiv ucraineni, sunt obligați să declare la intrarea în România sumele mari de bani pe care le au asupra lor. Au fost însă identificați străini care nu au făcut acest lucru.

Dezertori din Ucraina plătesc câte 3000 de dolari pentru a ajunge în UE

Pentru a facilita această schemă de intrare în UE, intermediari din Ucraina și Transnistria ar încasa, de la fiecare persoană, câte 3000 de dolari. În Ucraina, SBU ar fi reținut câteva persoane care făceau parte din această rețea.

După ce Rusia a atacat Ucraina, în Ucraina a fost introdusă legea marțială. Una dintre prevederile acesteia este că bărbații cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să iasă de pe teritoriul Ucrainei. Așa se face că, de la impunerea legii marțiale, polițiștii de frontieră ucraineni au reținut circa 6400 de bărbați apți să fie înrolați dar care încercau să iasă din Ucraina. În cazul României, valurile de refugiați civili, veniți din Ucraina, au inclus în principal femei și copii. S-au remarcat însă situații în care femei și copii din Ucraina erau așteptați, pe partea românească a frontierei, de soții sau de tații lor. Aceștia erau mai ales bărbați care se aflau deja în România la momentul în care a început războiul în Ucraina.

Mai recent, autoritățile de la Kiev par că încearcă să relaxeze regulile privind ieșirea bărbaților din Ucraina. Teoretic, plecarea le este permisă bărbaților care și-au înregistrat o invaliditate sau un handicap, pe baza cărora o comisie medicală i-a declarat inapți pentru serviciul militar. În plus, un consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei a lansat propunerea de a li se permite bărbaților să iasă din Ucraina în schimbul plății unei „contribuții de asigurare”. Această contribuție ar putea fi între 3000 și 5000 de dolari, indică presa din Ucraina.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 164: țara vecină cere comunității internaționale măsuri pentru a-i alunga pe ruși din Zaporojie

A 163-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Specialiștii, impresionați de cea mai mică inimă artificială din lume

Un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T. Popa" din Iași a impresionat la competiția mondială HeartHackathon 2024 din Japonia, prezentând...

Trafic restricționat din nou pe Valea Oltului din 19 noiembrie până în 15 decembrie

Pe Valea Oltului, în perioada 19 noiembrie – 15 decembrie 2024, vor fi instituite restricții de circulație pentru a permite demararea lucrărilor la secțiunea...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...
Ultima oră
Pe aceeași temă