7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalMai multe rachete balistice lansate de armata chineză au ajuns în apropierea...

Mai multe rachete balistice lansate de armata chineză au ajuns în apropierea Japoniei

Cel puțin cinci rachete balistice lansate de armata chineză au căzut în apele din Zona Economică Exclusivă a Japoniei.

Anunțul a fost făcut joi de guvernul de la Tokyo.

Este prima dată când astfel de proiectile chineze ajung în apele aferente Zonei Economice Exclusive nipone.

Zonă Economică Exclusivă este zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat și se extinde până la maximum 200 mile marine (circa 270 de kilometri) în larg.

Nobuo Kishi, ministrul Apărării de la Tokio, a denunțat un incident grav la adresa securității naționale și a siguranței cetățenilor japonezi.

De asemenea, guvernul japonez a înaintat Beijingului un protest diplomatic și a cerut Chinei să oprească imediat exercițiile militare din jurul Taiwanului.

„Acțiunile Chinei au impact grav asupra păcii și stabilității regionale și asupra comunității internaționale”, a arătat Takeyoshi Mori, adjunct al ministrului nipon de Externe, potrivit antena3.ro.

Aceste rachete, trase de armata chineză, la exercițiile din jurul Taiwanului, au ajuns lângă coastele Japoniei generând îngrijorare pe scară largă

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că „tendința istorică ireversibilă” de revenire a Taiwanului la China „nu poate fi schimbată” și că vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei a fost „o farsă completă”.

Ministrul a acuzat Statele Unite de încălcarea suveranității Chinei sub pretextul „democrației”, relatează Antena 3.

Anterior, regimul de la Beijing și-a declarat disponibilitatea de a încorpora prin forță Taiwanul și a avertizat că dacă insula îşi va declara independența, va începe războiul.

În acest context tensionat de exercițiile militare fără precedent lansate de Beijing în jurul Taiwanului, realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor consideră că niciun scenariu nu poate fi exclus.

„Exercițiile lansate de Beijing reprezintă cea mai mare provocare de securitate pentru Marea Chinei de Sud și pentru pacea care ar trebui menținută în zona Asiei.

În cazul în care China își pune în practică amenințările militare, va exista, cu siguranță, o ripostă, o reacție fermă din partea mai multor state. În momentul de față, China se joacă cu focul în toată Asia.

Această acțiune de intimidare, de amenințare militară (…) asupra unui stat fondator al Națiunilor Unite nu poate fi tolerată (…) Nu putem rămâne indiferenți în fața acestor amenințări și este momentul – așa cum spunea și Nancy Pelosi – ca lumea să își împartă apele între libertate și democrație, pe de o parte, și, de cealaltă parte, dictatură, amenințare militară și tot ce reprezintă în momentul de față pe scena internațională atât China, cât și Rusia”, a spus Radu Tudor la Antena 3.

Cu referire la declarația ministrului chinez de Externe, jurnalistul a arătat că nu există niciun mijloc democratic prin care Taiwan să poată fi alipit Chinei.

Radu Tudor: „Lumea nu își permite un al doilea război cu impact mondial devastator”

„Doar prin intermediul unui război sângeros, brutal și ilegal ar putea China să amenințe, în mod direct, Taiwanul cu anexarea.

Cred că lumea nu își permite un al doilea război cu impact devastator pe plan mondial, declanșat de a doua mare dictatură a lumii. Cred că este momentul ca Organizația Națiunilor Unite să se pronunțe și să intervină pentru un membru fondator al său (Taiwan, n.r.)

Cred că este momentul ca toate democrațiile lumii să își unească eforturile, în primul rând politice și diplomatice, pentru a tempera elanul militarist al Chinei și pentru a preveni un război. Nimeni din lumea civilizată și democratică nu își dorește un război, dar retorica pe care o vedem în prezent la China am văzut-o în ultimii ani la Rusia și, din păcate, s-a finalizat cu războiul brutal și sângeros declanșat în Ucraina.

Trebuie să prevenim, cu toate eforturile, ca acest scenariu să se repete în cazul Chinei și Taiwanului.

Nu putem însă exclude niciun scenariu, suntem într-un moment extrem de complicat.

Gândiți-vă câți afirmau, înainte de 24 februarie, că Rusia nu va avea curajul și că Putin nu e nebun să declanșeze un război în Ucraina. Și iată unde suntem acum.

De aceea, cred că nu trebuie să excludem nimic atunci când vorbim despre niște dictaturi sângeroase, pentru care câteva sute de mii sau milioane de vieți omenești nu înseamnă absolut nimic”, a concluzionat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă