Miercuri, 3 august, președintele Sri Lankăi a făcut apel la unitate pentru a depăși criza economică paralizantă a țării, în primul său discurs important în fața parlamentului de la învestirea sa.
Națiunea insulară cu 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la independența față de Marea Britanie în 1948. Rezervele sale valutare sunt la un nivel record, iar economia a fost lovită de pandemia COVID-19 și de o scădere abruptă a veniturilor guvernamentale.
„Numai dacă vom face față acestei provocări împreună, ca un singur popor, țara se poate elibera de aceste greutăți și poate fi în siguranță în fața acestui pericol”, a declarat președintele Ranil Wickremesinghe în timpul discursului său politic.
Discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un program pe patru ani care ar putea oferi până la 3 miliarde de dolari vor fi reluate în august, a declarat Wickremesinghe în fața parlamentarilor. El a spus că sunt necesare modificări constituționale pentru a reduce puterile prezidențiale – indicând că va satisface o cerere cheie a protestatarilor care l-au forțat pe predecesorul său, Gotabaya Rajapaksa.
Furioși din cauza penuriei persistente de produse de bază, inclusiv combustibil și medicamente, și a inflației galopante de peste 60% de la an la an, sute de mii de oameni au ieșit în stradă la începutul lunii iulie, forțându-l pe Rajapaksa să fugă din țară și apoi să părăsească funcția.
Cu un buget provizoriu care va fi prezentat probabil în câteva săptămâni, Wickremesinghe a declarat că guvernul său lucrează la un plan economic pe termen lung. Acesta ar include reducerea datoriei publice de la nivelul actual de 140 % din PIB-ul Sri Lankăi la mai puțin de 100 % în termen de 10 ani și crearea unui excedent bugetar până în 2025.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!