Și după această sesiune a Titularizării în sistemul de învățământ preuniversitar rămânem cu mulți suplinitori, dintre care, unii chiar cu note mai mici de 5.
Mai ales la școlile din mediul rural și la liceele tehnologice vor rămân profesori suplinitori la catedră, chiar dacă au obținut note foarte mici la examenul de titularizare, în mai multe sesiuni la rând.
Primele rezultate de la proba scrisă din cadrul Titularizării arată că aproape 20% dintre candidați au luat note mai mici de 5.
Acest lucru înseamnă că vom avea cel puțin și în anul școlar următor profesori care au luat note foarte mici la examen și care vor preda.
Potrivit datelor Ministerului Educației (ME), aproape 4.000 de suplinitori au predat în anul școlar 2021 – 2022.
Dintre aceștia, în jur de 1.400 au fost necalificați (persoane cu calificare în alt domeniu, studenți sau persoane cu studii medii).
Cifrele examenului
Potrivit ME, rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut în data de 13 iulie proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar – sesiunea 2022sunt următoarele:
• Rata notelor (inițiale) peste 7 (șapte) obținute de candidați este 48,68% (în creștere cu peste 4%, față de rezultatele consemnate anul trecut: 44,47%).
• Rata notelor (inițiale) între 5 și 7 este de 32,91% (în scădere, comparativ cu anul trecut – 35,49%).
• Din promoția curentă, 45,83% dintre candidați au obținut note inițiale peste 7 (șapte), procent superior cu peste 5% celui de anul trecut (40,63%).
• 146 de candidați au obținut nota 10 (130 în 2021), iar 11.948 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.
• În centrele de evaluare au fost notate 24.843 de lucrări, 19 lucrări fiind anulate în centrele de evaluare din motive care vizează nerespectarea metodologiei. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2022 – 2023.
“În perioada de înscriere au fost înregistrate 33.088 de fişe de înscriere, dintre care 5.655 de fişe de înscriere ale absolvenţilor promoţiei curente”, a precizat ME, într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.
Ministerul menționează că rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 27 iulie.
Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată.
Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.
Citește și:
Elevii români sunt vicecampioni mondiali la Olimpiada Internațională de Fizică
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!