Cetățeni ruși intră din Republica Moldova în România folosind acte de refugiați ucraineni. Acestea sunt acte false, care se pot obține contra unor sume de bani.
Informații în acest sens au fost difuzate de presa din Republica Moldova. Un caz concret a fost identificat de autoritățile de frontieră ale Republicii Moldova la punctul de control rutier de la vama Sculeni, spre România. Este vorba de o familie formată din patru persoane – soț, soție și doi copii minori. Toți erau cetățeni ai Rusiei dar au prezentat în fața polițiștilor de frontieră ale Republicii Moldova acte de identitate false, care aparent ar fi fost emise de Ucraina.
Destinația finală ar fi fost Germania
Pentru adulți s-au prezentat pașapoarte, iar pentru copii s-au prezentat certificate de naștere. Toate erau false. De asemenea, în geanta soției a fost găsit un permis de conducere, eliberat pe numele soțului de autoritățile Ucrainei. Și acest permis de conducere ar fi fost fals. Funcționarii Republicii Moldova i-au găsit pe acești patru ruși într-un autocar care avea ca destinație Germania.
Cei doi adulți au fost audiați de autoritățile de frontieră ale Republicii Moldova. Ambii au recunoscut că au obținut actele false contra unei sume de 450.000 de ruble rusești. Documentele false au fost confiscate, sigilate și transmise de autoritățile de frontieră ale Republicii Moldova către un laborator criminalistic.
În schimb, familia de ruși și-a continuat, se pare, drumul în România. Pentru a putea intra în România, ei au prezentat alte acte, care ar fi fost autentice. Nu este clar ce tip de acte au fost considerate valabile. Dacă ar fi fost vorba de pașapoarte rusești, acestea permiteau accesul legal în România, dar nu dădeau dreptul la ajutor de refugiat. De asemenea, este posibil ca această familie de ruși să fi deținut, legal, și acte de identitate emise în Republica Moldova, care, de asemenea, le-ar fi dat dreptul să intre legal în România. Se știe că foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova dețin, legal, și cetățenia Rusiei. O asemenea situație este foarte obișnuită, de exemplu, pentru locuitorii din Transnistria.
Acte de refugiați emise contra unor sume de bani
România, ca și alte state UE, acordă o serie de drepturi cetățenilor ucraineni care se prezintă la frontieră în calitate de refugiați. Acum câteva săptămâni apăruse o controversă legată și de adevărații ucraineni. Se difuza informația că la frontiera cu România s-ar prezenta cetățeni ucraineni care solicită, din partea Crucii Roșii, drepturi specifice refugiaților, după care acești cetățeni ucraineni revin în Ucraina. Crucea Roșie specifica, la acel moment, că drepturile în bani se acordă doar acelor cetățeni ucraineni care se mută în România.
Încă de acum câteva luni, premierul Ciucă recunoștea că statul român a cheltuit mari sume de bani pentru a ajuta refugiații veniți din Ucraina. De exemplu, pentru cazarea în România a unui refugiat venit din Ucraina, statul român alocă 50 sau 100 de lei de persoană, pe noapte.
„Am identificat totalul cheltuielilor pe care țara noastră le-a făcut până în acest moment de la începutul conflictului din Ucraina. Am reușit să discut cu toate instituțiile implicate și suma totală este de aproximativ 51 de milioane de lei și am discutat cu toate ministerele astfel încât săptămâna viitoare să putem să înaintăm documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor”
Nicolae Ciucă,
Premierul României
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, avertiza că statul român face verificări asupra persoanelor care intră ca refugiați din Ucraina. Chiar dacă aceste persoane au acte valabile, ele trebuie să respecte normele de intrare în România. Una dintre obligații este să declare sumele de bani pe care le introduc în România. De exemplu, la vama Albița, într-o mașină cu număr de Ucraina s-au găsit 1,6 milioane de dolari și 50.000 de euro.
„Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverificat. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitorizare şi verificare continuă. Organizăm zilnic peste 1300 – 1400 de controale la locaţiile, la spaţiile de cazare unde îşi declară ei că vor locui. Organizăm zilnic peste 20.000 de filtre rutiere, oprind în trafic maşini înmatriculate în Ucraina”
Lucian Bode,
Ministrul Afacerilor Interne
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!