16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: NATO va extinde alianța și va spori apărarea în Europa

VIDEO: NATO va extinde alianța și va spori apărarea în Europa

NATO a invitat Suedia și Finlanda să se alăture alianței militare, într-una dintre cele mai mari schimbări în securitatea europeană din ultimele decenii, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat Helsinki și Stockholm să renunțe la tradiționala lor neutralitate.

“Decizia de a invita Finlanda și Suedia să devină membre demonstrează că ușa NATO este deschisă. A demonstrat că președintele Putin nu a reușit să închidă ușa NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Turcia a ridicat dreptul de veto asupra aderării Finlandei și Suediei.

În cadrul summitului, NATO a convenit asupra unui pachet de sprijin pe termen mai lung pentru Ucraina, pe lângă miliardele de dolari deja promise sub formă de arme și sprijin financiar, a declarat Stoltenberg.

Alianța occidentală este, de asemenea, de acord ca marii aliați, precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Canada, să aloce în prealabil trupe, arme și echipamente în țările baltice și să intensifice exercițiile de antrenament. De asemenea, NATO își propune să aibă până la 300.000 de soldați pregătiți pentru desfășurare în caz de conflict, parte a unei forțe de răspuns NATO lărgite.

Rusia obține opusul a ceea ce a urmărit Putin atunci când a lansat războiul în Ucraina. Putin își dorea să oprească expansiunea NATO, spun liderii occidentali.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă