3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăMinistrul de Externe al Serbiei vine la București. România primește clădirea Luceafărul

Ministrul de Externe al Serbiei vine la București. România primește clădirea Luceafărul

Ministrul de Externe al Serbiei, Nikola Selaković, se află luni la București, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Punctul special al acestei vizite urmează să fie semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind acordarea către România a dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” din orașul Vârșeț. De asemenea, cei doi miniștri de Externe vor discuta despre problemele minorităţilor naţionale, a anunțat un comunicat al Ministerului român de Externe.

Alte discuții vor viza strângerea relațiilor dintre Serbia și UE, pe care România le va susține. De asemenea, se va discuta despre războiul din Ucraina. După cum se știe, Serbia este țară neutră și are o relație foarte bună cu Rusia.

Cea mai recentă întâlnire dintre cei doi miniștri de Externe avusese loc în decembrie 2021 la Stockholm, în marja Consiliului Ministerial OSCE.

Ministrul de Externe al Serbiei și cel al României au de rezolvat teme sensibile

În acel context, la Stockholm, ministrul Aurescu a adus în discuție „situația persoanelor aparținând minorității române din Republica Serbia și a subliniat necesitatea respectării drepturilor persoanelor aparținând minorității naţionale române pe întreg teritoriul Republicii Serbia”, după cum anunța partea română. La acel moment, „ministrul Aurescu a condamnat ca inadmisibilă utilizarea recentă în spațiul public a discursului motivat de ură (hate speech) pe criteriul apartenenței la comunitatea românească din Serbia împotriva unui politician sârb de origine română, a apreciat luările de poziție de condamnare a acestei conduite de către oficiali ai statului sârb, inclusiv de către șeful statului, și a solicitat realizarea investigațiilor necesare, inclusiv aplicarea sancțiunilor adecvate”.

Principalul atu al României în relația cu Serbia este că poate susține intrarea ei în UE. Acum două zile, președintele Aleksandar Vučić recunoștea că Serbia are o situație foarte incomodă în fața UE. Motivul este legat de bunele relații ale Serbiei cu Rusia.

„Nu este o poziție ușoară pentru mine la Bruxelles. 16 președinți îmi spun la Bruxelles că noi trebuie să ne adăugăm la sancțiunile împotriva Rusiei”, a dezvăluit șeful statului sârb. Potrivit acestuia, „mai multe țări din UE sunt în război direct cu Rusia”. „Cum credeți că ne privesc aceste țări?”, s-a întrebat președintele Serbiei.

Președintele Serbiei nu a indicat explicit ce țări UE ar fi în rezboi cu Rusia. El a oferit însă un indiciu, precizând ce arme au livrat aceste țări Ucrainei. Este vorba de piese de artilerie howitzer, de avioane și de sisteme antiaeriene S 300.

Se știe că Ucraina a primit sisteme howitzer din partea Franței. Sisteme S 300 a livrat Slovacia. Avioane militare, tip Suhoi, ar fi livrat Polonia, Slovacia sau Bulgaria. Ucraina ar fi primit în total circa 70 de avioane MiG 29 și Suhoi 25.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă