Când reporterii de televiziune Tikhon Dzyadko și Ekaterina Kotrikadze au părăsit Rusia în martie, au scăpat de un peisaj mediatic devastat de legi care făceau ilegală critica invaziei rusești în Ucraina sau chiar numirea acesteia drept război. Cei doi, care lucrează pentru canalul independent Dozhd, se pregătesc acum pentru relansarea postului lor de televiziune din străinătate, după ce acesta a ieșit din emisie la începutul lunii martie.
„Înțelegem că pagina din istoria modernă a Rusiei numită jurnalism independent în Rusia a fost întoarsă”, a declarat Dzyadko, redactorul-șef al Dozhd, pentru Reuters dintr-un studio de televiziune sărăcăcios din Georgia.
Lansat în 2010, Dozhd este unul dintre puținele mijloace de informare independente importante din Rusia. Canalul a fost o sursă populară de știri despre protestele în masă legate de arestarea criticului Kremlinului Alexei Navalny și alte subiecte care nu sunt acoperite de televiziunea de stat.
Canalul, denumit uneori TV Rain în limba engleză, a fost adăugat ultima dată de autorități pe o listă de „agenți străini”, în ceea ce opozanții Kremlinului spun că face parte dintr-o campanie de reprimare a presei critice.
Cu personalul său acum în afara Rusiei pentru a scăpa de o lege care prevede până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată, Dozhd intenționează să se relanseze în următoarele săptămâni, difuzând din orașe precum Tbilisi, Riga și Amsterdam. Autoritățile letone i-au eliberat deja o licență de emisie.
Deși multe detalii ale relansării rămân de stabilit – inclusiv data și formatul precis – Kotrikadze vede revenirea Dozhd ca pe „ceva luminos, nou și mare” care să dea „bătăi de cap propagandei rusești”.
Pentru Kotrikadze, o mare parte din succesul relansării va depinde de abilitatea canalului de a găsi tonul potrivit atunci când va relata în limba rusă din afara țării.
„Cum ar trebui să vorbești cu cei care încă mai cred că așa-numita operațiune militară specială este un lucru corect?”, a spus ea, referindu-se la termenul folosit de autoritățile ruse pentru a descrie intervenția militară a Rusiei în Ucraina.
„Nu vreau să îi urăsc pe acești oameni. Vreau să înțeleg ce gândesc ei. Și vreau să vreau să vorbesc cu ei”.
Dzyadko se gândește la modul în care părinții săi din Moscova ascultau emisiunile străine de la Radio Liberty în perioada sovietică și la faptul că telespectatorii Dozhd vor trăi în curând ceva similar.
„Nu am nicio îndoială că va exista o modalitate de a trece de această Cortină de Fier digitală în Rusia”, a spus el.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!