3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomiePrimele gaze din Marea Neagră au fost miercuri livrate către Sistemul Național...

Primele gaze din Marea Neagră au fost miercuri livrate către Sistemul Național de Transport

Compania Black Sea Oil & Gas a început producția de gaze din Marea Neagră, în Proiectul de Dezvoltare a Gazelor Midia, iar prima cantitate de gaz a fost livrată miercuri după-amiază către Sistemul Național de Transport (NTS).

Proiectul va livra aproximativ 0,5 miliarde de metri cubi în acest an, cu o producție de vârf estimată la aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an în următorii trei ani din cei zece de exploatare estimați pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina.

„Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG”, se arată într-un comunicat al companiei Black Sea Oil & Gas, preluat de spotmedia.ro.

Primle gaze din Marea Neagră au ajuns miercuri în Sistemul Național de Transport după ce companiile au primit licența

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat miercuri operatorilor economici Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia şi Petro Ventures Resources licenţa pentru desfăşurarea activităţii de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente activităţii de producţie a gazelor naturale pentru perimetrele Pelican şi Midia din Marea Neagră.

„În contextul actual, gazele naturale extrase din Marea Neagră care urmează să intre în sistemul naţional de transport reprezintă șansa României de a deveni independentă energetic”, a transmis ANRE.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă