21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalParlamentul European este pus pe reformarea tratatelor europene

Parlamentul European este pus pe reformarea tratatelor europene

Parlamentul European (PE) le-a solicitat joi statelor UE să convoace o convenţie pentru reformarea tratatelor europene pentru a obţine, printre alte schimbări, eliminarea regulii votului unanim al statelor membre în adoptarea anumitor decizii în Consiliul UE şi acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE, relatează agenţia EFE.

Într-o rezoluţie adoptată cu 355 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 48 de abţineri, eurodeputaţii precizează articolele din tratate pe care le doresc revizuite.

Rezoluţia enunţă ca obiectiv ”consolidarea capacităţii de acţiune a UE” prin revizuirea procedurilor de vot sau ”adaptarea competenţelor atribuite UE” în domenii precum sănătatea, energia, apărarea şi politicile economice şi sociale”.

Europarlamentarii mai cer consolidarea articolului prin care pot fi disciplinate acele state membre acuzate că încalcă valorile europene, pentru ”a preciza constatarea şi consecinţele” acestor încălcări, potrivit agerpres.ro.

O altă solicitare cuprinsă în rezoluţia eurodeputaţilor este să se acorde Parlamentului European prerogative sporite de negociere asupra bugetului UE şi de asemenea ca această instituţie europeană să primească drepturi de iniţiativă, modificare şi derogare legislativă.

Parlamentul European vrea reformarea tratatelor europene, modificările vizând inclusiv această instituție

Cu această rezoluţie adoptată de PE, statele membre urmează să decidă prin majoritate calificată la un summit, probabil la cel din 23-24 iunie, dacă lansează convenţia pentru reforma tratatelor.

Respectiva convenţie reuneşte reprezentanţi ai statelor membre, ai parlamentelor naţionale, Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru a elabora o propunere pentru un nou tratat al UE, pe care în final toate statele membre vor trebui să-l aprobe în unanimitate pentru a fi adoptat.

Într-un raport separat, eurodeputaţii au cerut revizuirea tratatelor UE pentru a acorda Parlamentului European ”dreptul general şi direct de a iniţia legislaţie”, invocând că PE este ”unica instituţie a Uniunii aleasă prin sufragiu direct” şi o ”instituţie care reprezintă vocea cetăţenilor în procesul decizional al Uniunii”.

”Un drept de iniţiativă general şi direct (pentru Parlamentul European) ar consolida şi mai mult legitimitatea democratică a Uniunii, le-ar da putere (decizională) cetăţenilor Uniunii şi ar reflecta evoluţia de-a lungul timpului a competenţelor Uniunii şi a instituţiilor sale către o democraţie europeană mai puternică”, susţin eurodeputaţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă