7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăTaxarea multinaționalelor, trasă când la stânga când la dreapta în Coaliție

Taxarea multinaționalelor, trasă când la stânga când la dreapta în Coaliție

Taxarea sau suprataxarea multinaționalelor este o discuție în actuala Coaliție încă de anul trecut, iar în timp ce liberalii vorbesc despre faptul că nu vor fi impuse noi taxe și impozite, social democrații ar vrea totuși ca giganții să participe și ei cu un fel de taxă de solidaritate sau mai mult decât atât. Analiștii economici sunt de părere că măsura nu e rea, în contextul unor discuții amicale, care să convingă marile companii.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, consideră că în acest moment este necesar un „gentleman agreement” cu multinaționalel şi „o discuţie instituţională”. 

„Să fie o discuţie instituţională şi să găsim calea de mijloc. Multinaţionalele normal că au foarte mulţi analişti financiari şi găsesc totdeauna optimizările fiscale ca să facă faţă sau să exporte capitalul din România. Şi atunci, trebuie o discuţie instituţională între statul român şi multinaţionale şi găsită calea de mijloc astfel încât nici dânşii să nu plătească aşa de mulţi bani la avocaţi şi analiştii financiari să găsească optimizările şi nici statul să nu fie nevoit să-şi arate muşchii ca să… Totuşi, trebuie oprit exportul acesta al veniturilor. Poate ar trebui o abordare – cei care au compania mamă în România, cei care au compania mamă în alt stat. Rezidenţial şi nerezidenţial”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă în opinia sa companiile multinaţionale plătesc impozite prea mici, el a răspuns negativ, explicând că acestea plătesc impozite mari pe munca numeroşilor lor salariaţi.

„Trebuie să ieşim din această logică ipocrită şi de luptă între stat şi multinaţionale. Dar trebuie şi multinaţionalele să aibă un respect faţă de angajaţii lor, să ne încadrăm în nişte limite şi nu trebuie să fie tot timpul: Domnule, vă dăm afară. Totul pleacă de la echilibrul politic şi de la o majoritate politică predictibilă”, a explicat Ciolacu. 

De cealaltă parte analiștii economici văd cu ochi buni această măsură și spune că a fost aplicată cu succes în alte țări.

,,Ideea unei discuții amoabile este foarte bine venită. Este o idee pe care au aplicat-o și alții cu rezultate bune, iar dacă ne putem inspira de la ei este foarte bine. Acest lucru s-a petrecut în Marea Britanie de acum 8-9 ani, dar și în Italia. Guvernele au început să discute prietenește cu aceste multinaționale și arătându-le că este normal și necesar ca în țara în care acționează să existe o solidaritate cu populația, cu starea economiei și cu viitorul acestor țări, iar multionaționalele din aceste țări au înțeles acest lucru și au dezvoltat programe mai ales de sprijnire a unor comunități locale. Au investit în anumite zone, al sănătății, educației pentru a ajuta o anumită parte a populației. Trebuie să înțelegem că multinaționalele fac parte din climatul global internațional că trebuie să existe un dialog cu ele.”, este opinia profesorului de economie Mircea Coșea în cadrul unei intervenții televizate.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că nu crede că ar fi bine să se modifice sistemul de taxare a companiilor. Șeful Guvernului a mai spus că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât „cota unică să fie într-adevăr cotă unică”.

„Acum, cota unică trebuie aplicată aşa cum a fost ea stabilită şi prevăzută iniţial. Am discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal şi, în urma discuţiilor şi analizelor lor, am discutat să facem așa încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă vor exista modificări de taxe pe care le plătesc firmele în acest moment, prim-ministrul a răspuns că nu este vorba de modificare a taxelor la companii.

„În acest moment, în care am putut să vedem că măsurile de sprijin economic au contribuit la menţinerea echilibrului economic şi chiar au contribuit la o creştere substanţială faţă de trimestrul precedent nu cred că ar fi o bună practică la nivelul Guvernului să modificăm sistemul de taxare a companiilor. Sunt alte măsuri fiscale la care specialiştii lucrează şi pe care sunt convins că le vom discuta”, a adăugat premierul.

Până ca actuala Coaliție să decidă alte măsuri trebuie reamintim că de la 1 iunie în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor.

Tot de la 1 iunie, elevii din familii nevoiașe vor primi vouchere de 30 de euro, iar familiile nevoiașe vor primi 50 de euro la 2 luni.

O altă serie de măsuri vizează copiii din sistemul de protecție specială, copiii cu dizabilități și mamele din centrele maternale, după cum urmează: 

  • alocația zilnică de hrană va crește de la 2 la 16 lei/zi sau de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă
  • copiii și tinerii care se află în sistemul de protecție specială vor primi mai mulți bani lunar pentru nevoile personale, sumele crescând de la 28 de lei la 150 de lei.
  • creștere cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite
  • alocația lunară de plasament va crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar

Pentru tineri și studenți, statul a anunțat că oferă 500 milioane de lei garanții pentru credite prin programul Family start, dar și prin programul naţional Student Invest:

  • Programul Family start- până la 75.000 lei
  • Programul naţional Student Invest- până la 50.000 lei.

Cu alte cuvinte, de la 1 iunie vine moș Crăciun de vară, dar partea proastă este că sunt așteptate noi scumpiri, iar inflația va atinge o cifră record.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă