16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a desemnat o altă navă amiral în Marea Neagră

Rusia a desemnat o altă navă amiral în Marea Neagră

Rusia a desemnat o altă navă amiral în Marea Neagră, după ce crucișătorul Moskva s-a scufundat.

Vaporul care a preluat conducerea Flotei Mării Negre este crucișătorul Admiral Makarov. Informația este transmisă, luni, de surse media din Ucraina, inclusiv de agenția de presă Ukrinform. O declarație în acest sens a făcut Serhii Bratchuk, șeful administrației militare a Ucrainei din regiunea Odessa. El a anunțat că nava Admiral Makarov s-a integrat în gruparea navală a Rusiei din această zonă a Mării Negre.

Pe de altă parte, Rusia ar încerca să-și constituie un punct de sprijin în Insula Șerpilor. În acest scop, Rusia derulează o acțiune de a “reloca” pe insulă echipament militar. Sunt aduse, în primul rând, sisteme de apărare antiaeriană, susține Ucraina.

Întrucât Rusia este în război, ea nu mai are voie să aducă nave militare suplimentare în Marea Neagră. Restricția s-a adoptat conform Convenției de la Montreux. De respectarea acestei interdicții răspunde Turcia (stat NATO), care controlează accesul în Marea Neagră. Din acest motiv, Rusia a fost obligată să desemneze o altă navă amiral dintre cele deja aflate în Marea Neagră. În mod normal, Flota Mării Negre este condusă de un crucișător. Dar cum Rusia nu mai are niciun crucișător în Marea Neagră, comanda Flotei a fost preluată, probabil temporar, de o navă mai mică, tip fregată. Aceasta este Admiral Makarov.

O navă amiral trebuie să fie de tip crucișător

Pentru a masca situația jenantă, fregata Admiral Makarov a fost redenumită, de ruși, crucișător. Rusia va putea aduce o navă mai mare în Marea Neagră abia după ce războiul cu Ucraina se va termina. O altă variantă este ca la conducerea Flotei Mării Negre să fie adusă nava de asalt amfibiu Mitrofan Moskalenko. Această navă poate lua la bord un grup de elicoptere grele, drone și până la o mie de militari. Vasul se construiește la șantierul naval Zaliv din peninsula Crimeea.

Acum două săptămâni se vehicula informația că ucrainenii au scufundat și nava Admiral Makarov. Informația s-a dovedit a fi falsă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă