Cel mai înalt vulcan activ din Europa, Muntele Etna, din Italia, a erupt, prezentând „o expoziție uimitoare” vineri (20 mai), cu lavă fierbinte și pene de fum care scapă câțiva metri în sus pe cerul apusului și lavă roșie care curge pe munte în timpul nopții, îndreptându-se spre „Valea Leului”.
Vulcanul cu o înălțime de aproape 11.000 de picioare (3.330 de metri) poate provoca priveliști spectaculoase de mai multe ori pe an, aruncând lavă și cenușă deasupra insulei mediteraneene Sicilia, potrivit Reuters.
Etna, vulcan cu activitate neîntreruptă din Italia, a erupt în apropiere de orașul Catania, oferind un spectacol fabulos
Etna, care este situat deasupra orașului sicilian Catania, erupe adesea, dar rareori cauzează daune și se crede că are cea mai lungă înregistrare scrisă de erupții decât orice alt vulcan, prima sa observație înregistrată datând din 425 î.Hr.
Ultima erupție majoră a avut loc în 1992.
În 2011, vulcanul Etna, situat pe coasta estică a Siciliei, între oraşele Catania şi Messina, a erupt în cursul nopţii de miercuri spre joi, pentru aproximativ două ore, însă joi după-amiază a mai fost emanată cenuşă încă aproximativ cinci minute.
Erupţia din cursul nopţii a fost spectaculoasă, televiziunile surprinzând imagini inedite cu lava care se scurgea din vulcan pe versanţi, în apropierea unor localităţi. Erupţia nu s-a soldat cu victime, iar activitatea aeroportului din Catania, afectată iniţial, a revenit la normal joi seara.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!