15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCâștigătorii Eurovision concertează la granița dintre Ucraina și Polonia

Câștigătorii Eurovision concertează la granița dintre Ucraina și Polonia

Trupa ucraineană de rap și folk Kalush Orchestra, câștigătoare a Eurovision Song Contest, și-a interpretat luni melodia „Stefania” în călătoria lor înapoi acasă, la frontiera dintre Ucraina și Polonia.

Polițiștii de frontieră de la granița Polonia-Ucraina au cântat împreună cu grupul, conform Reuters.

Orchestra Kalush a câștigat sâmbătă (14 mai) Eurovision Song Contest din Italia, profitând de un larg val de sprijin al publicului pentru a revendica o victorie emoționantă care a fost salutată de președintele țării.

Rezultatele concursului din 2022 au arătat clar sprijinul public pentru muzicienii ucraineni, bazat parțial pe simpatia populară pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei din februarie.

Rusia, care numește acțiunea sa în Ucraina o „operațiune militară specială”, a fost exclusă.
Este a treia oară când Ucraina câștigă competiția.

Câștigătorii Eurovision au cântat piesa de succes la granița dintre Ucraina Polonia, dar concursul nu a fost lipsit de incidente

Televiziunea Română a anunțat, duminică la amiază, că juriul național din România a acordat cele mai multe puncte (12) pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, în clasamentul oficial, din partea României figurează 12 voturi pentru Ucraina.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, precizează comunicatul TVR.

Voturile acestor șase țări au fost exprimate înainte de finalizarea Eurovision 2022 dar apoi au fost anulate. Țările ale căror jurii au fost descalificate sunt următoarele: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino. Decizia de sancționare a fost luată de European Broadcasting Union (EBU).

Problemele care au determinat aplicarea sancțiunii s-ar fi înregistrat „după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale”. Astfel, s-au identificat „anumite modele de vot în neregulă” în cazul juriilor din cele șase țări menționate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă