19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina ar trebui să fie reconstruită fără banii rușilor

Ucraina ar trebui să fie reconstruită fără banii rușilor

Justiția naturală ar părea să dicteze ca Rusiei să i se ceară să plătească despăgubiri pentru daunele masive cauzate vecinului său. Din motive politice și practice, acest lucru este imposibil și chiar nedorit, notează Reuters.

Este greu de estimat costul final al distrugerilor. Estimările guvernului ucrainean variază de la 110 miliarde de dolari, pe baza infrastructurii distruse, până la 500 de miliarde de dolari, dacă se adaugă pierderile potențiale, cum ar fi investițiile străine ratate, la totalul fizic.

O estimare aproximativă duce la o sumă de mijloc, pe baza stării actuale a lucrurilor. Economiștii estimează că raportul dintre capitalul investit și producția economică a Ucrainei este de aproximativ 5. Aceasta înseamnă că stocul său de capital este de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, pe baza estimărilor de dinainte de război ale Fondului Monetar Internațional, care estimează PIB-ul din acest an la 204 miliarde de dolari. Dacă 20% din potențialul economiei este distrus, reconstrucția va costa astfel 200 de miliarde de dolari. Iar cifra crește cu fiecare săptămână de război. Ea eclipsează deja valoarea actuală de 135 de miliarde de dolari a Planului Marshall, condus de SUA, care a ajutat la reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, se ridică la aproximativ 12% din PIB-ul Rusiei din 2021.

Numai un armistițiu – deocamdată îndepărtat – poate pune bazele unei stabilități pe termen lung. Organisme internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială își vor asuma apoi roluri centrale de strângere de fonduri și de organizare, sprijinite de guvernele naționale și de Uniunea Europeană. Investitorii privați vor urma în urma sectorului oficial.

Cu excepția unei schimbări șocante de regim, este puțin probabil ca Rusia să fie de acord să plătească pentru daunele pe care le-a provocat. În orice caz, banii săi nu vor fi bineveniți. La fel ca în cazul Germaniei de Vest la sfârșitul anilor 1940, una dintre ambițiile centrale ale reconstrucției va fi ancorarea mai puternică a Ucrainei în Europa, cu care are deja un acord de liber schimb. Investițiile rusești trebuie să fie ținute departe de Ucraina.

Chiar și numai pentru a liniști opinia publică, liderii occidentali vor dori în continuare să-l tragă la răspundere pe președintele Vladimir Putin.

Context

– Liderii europeni au decis, la 25 martie, să înființeze un fond de solidaritate cu Ucraina, menit să „asigure … după ce va înceta asaltul rusesc, reconstrucția unei Ucraine democratice”. Aceștia au solicitat organizarea „în timp util” a unei conferințe internaționale pentru a strânge fonduri pentru noul organism.

– Peste 100 de miliarde de dolari în infrastructură, clădiri și alte active fizice au fost deja distruse de la începutul invaziei rusești, a declarat la 10 martie consilierul economic principal al guvernului ucrainean, Oleg Ustenko.

– Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a declarat la 31 martie că PIB-ul Ucrainei se va contracta cu 20% în acest an, presupunând că distrugerile vor rămâne la nivelul actual.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă