17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăEconomieAsia se confruntă cu trei mari șocuri economice: Războiul din Ucraina, China...

Asia se confruntă cu trei mari șocuri economice: Războiul din Ucraina, China și Majorarea dobânzii

Banca Mondială a declarat că țările din Asia ar putea avea de înfruntat trei șocuri economice majore în acest an – războiul din Ucraina, o încetinire bruscă a creșterii economice în China și majorarea ratelor de dobândă de către Rezerva Federală a SUA, scrie CNN.

Banca de dezvoltare și-a redus prognoza de creștere pentru 2022 pentru regiunea Asia de Est și Pacific (EAP) de la 5,4% la 5%, și a avertizat că, creșterea ar putea să se prăbușească la 4% dacă condițiile se slăbesc și mai mult, prinzând în sărăcie încă 6 milioane de persoane.

De asemenea, a redus prognoza de creștere a Chinei, estimând că a doua economie a lumii va crește acum cu doar 5% în acest an, în scădere drastică față de 8,1% anul trecut. Această cifră este, de asemenea, mai mică decât obiectivul oficial al Chinei de aproximativ 5,5%.

„În timp ce regiunea PAE reușea să facă față furtunilor recurente Covid-19, trei nori s-au adunat la orizontul economic, ceea ce va însemna o creștere economică mai mică și o sărăcie mai mare”, a declarat Banca Mondială în cea mai recentă actualizare privind regiunea.

Ratele mai mari din SUA vor declanșa probabil ieșiri de capital din economiile în curs de dezvoltare și vor pune presiune asupra monedelor acestora, inducând astfel o înăsprire financiară „prematură” și afectând creșterea economică, a declarat Banca Mondială.

Între timp, reapariția Covid în China, abordarea de toleranță zero în ceea ce privește controlul răspândirii virusului și problemele din uriașul sector imobiliar al țării ar putea reduce exporturile regionale.

„Șocurile specifice activității economice din China, sunt susceptibile să afecteze și țările PAE, ale căror schimburi comerciale sunt orientate din ce în ce mai mult către piețele chineze”, a declarat banca.

China este martoră la cea mai mare creștere a numărului de cazuri de Covid-19 de la izbucnirea focarului inițial din Wuhan în 2020, iar acest lucru a dus la închideri stricte în marile orașe. Autoritățile din Shanghai, unde se află centrul financiar al națiunii și cel mai mare port de containere din lume, au impus săptămâna trecută o închidere treptată pentru cei 25 de milioane de locuitori ai săi. Restricțiile au dus la închiderea magazinelor și restaurantelor, la închiderea fabricilor, iar porturile s-au aglomerat.

Șocurile generate de războiul din Ucraina ar putea afecta regiunea „cel mai concret” prin perturbarea aprovizionării cu mărfuri și prin creșterea stresului financiar, a adăugat organizația.

„Războiul și sancțiunile vor crește probabil prețurile internaționale la alimente și combustibili, afectând consumatorii și creșterea economică”, a spus organizația, adăugând că numărul săracilor din Filipine, de exemplu, ar putea crește cu 1,1 milioane dacă prețurile la cereale vor crește cu 10% pe parcursul anului.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă