24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăOp & EdIluziile ucrainene ale lui Putin

Iluziile ucrainene ale lui Putin

În ziua în care Rusia mi-a invadat țara, am știut că va trebui să-mi părăsesc casa din Kiev. A fost important să menținem operațională fundația ucraineană pentru drepturile omului pe care o conduc și să continuăm să sprijinim beneficiarii, partenerii și aliații societății civile, chiar dacă bombele au început să cadă.

Când armata președintelui Putin a început să atace capitala Ucrainei, m-am urcat în mașină și m-am îndreptat spre vest. O călătorie care durează în mod normal cinci ore a durat 15. Dar aceeași călătorie de astăzi ar dura mult mai mult, deoarece mii de concetățeni de-ai mei au blocat autostrăzile în călătoria spre vest, fugind de pericol în căutarea disperată a siguranței.

A fost important pentru mine să rămân în Ucraina. Războiul ilegal al Rusiei are acum puțin mai mult de o săptămână și avem mult de lucru. Rutinele noastre zilnice au lăsat loc deplasărilor spitalicești de urgență, transportând medicamente și provizii atât de necesare pentru a sprijini răniții. Unii ajută la livrarea de materiale către forțele armate ale Ucrainei și ajută vecinii noștri să construiască fortificații pentru a ne proteja orașele. Alții lucrează cu asociațiile locale de afaceri pentru a ajuta la construirea lanțurilor de aprovizionare. O armată de voluntari ajută bătrânii, persoanele cu dizabilități, femeile și copiii cu numeroasele provocări ale relocării, ajutând să cumpere combustibilul pentru a le muta și hrana de care au nevoie pentru a supraviețui.

Activiștii noștri pentru drepturile omului sunt profund implicați în documentarea crimelor de război. Rusia a abandonat până acum orice pretenție de a se concentra asupra țintelor militare și bombardează fără discriminare afaceri, magazine și blocuri de apartamente. În mijlocul celei mai grave ofensive terestre de după Al Doilea Război Mondial, orașe întregi ar putea fi distruse. Va fi important să colectăm și să păstrăm dovezile a ceea ce a făcut Putin, să le oferim curților și tribunalelor internaționale pentru ca într-o zi să se facă dreptate. Și vocile sectorului vibrant al societății civile din Ucraina trebuie protejate, deoarece știm că acești apărători ai democrației și libertății se află în fruntea listei uciderilor lui Putin.

Acestea sunt doar câteva dintre locurile de muncă pe care societatea civilă le face pentru a rezista agresiunii brutale și ilegale a Rusiei și pentru a păstra progresele pe care le-a făcut poporul nostru în ultimii 30 de ani, când am ieșit din cenușa fostei Uniuni Sovietice și am început călătoria pe calea democrației. Fundațiile pentru Societatea Deschisă, părintele nostru filantropic, a anunțat o investiție inițială de 25 de milioane de dolari în lansarea Fondului pentru Democrație din Ucraina pentru a ajuta la păstrarea și promovarea a ceea ce a fost construit aici – și a făcut apel la alți donatori să se alăture acestei misiuni cruciale.

Nevoile sunt enorme, iar miza nu ar putea fi mai mare. Pentru că orice le-ar spune Putin poporului rus să justifice acest război odios și nedrept, știm că acesta este diferit de majoritatea agresiunilor din istoria omenirii – cauzate nu de vreun conflict real între națiuni, ci de visul febril al unui dictator periculos.

Cele mai multe bătălii din timpul vieții noastre au avut o cauză profundă tangibilă: diferențe religioase, ciocniri între identitățile etnice, o luptă pentru accesul la pământ, la mare sau la resurse naturale. Atacul sângeros al lui Putin asupra Ucrainei nu se referă la niciunul dintre aceste lucruri. Este vorba despre dorința lui tulburată de a recâștiga statutul de mare putere al imperiului rus. Împrumutând din mitologiile secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, el a inventat un basm despre ținuturile din jurul Kievului. În mintea lui, țara mea aparține în mod natural a lui. Nu, și nu a aparținut niciodată. Dar în viziunea sa deformată asupra lumii, el nu poate accepta însăși existența Ucrainei.

Ura lui față de patria mea este alimentată de decizia Ucrainei de a se îndepărta de modelul sovietic și de a merge într-o direcție complet diferită. Rusia este construită pe ierarhie și subordonare unei puteri centrale puternice. Ucraina are o moștenire a autodeterminării și a ales calea către o societate deschisă democratică, pluralistă. Nu suntem încă acolo, dar suntem pe drum cel bun. Nu vom fi subjugați. Și Putin nu suportă asta.

Se vede pe sine ca un om al destinului. El a stabilit o guvernare autoritară puternică în Rusia; a arestat pe oricine îndrăznea să vorbească împotriva lui; a distrus societatea civilă din țara sa și și-a restabilit puterea economică și militară în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. A obținut tot ce și-a dorit, cu excepția Ucrainei. El a încercat, și nu a reușit, să aducă această națiune la călcâiul lui de multe ori. Și este tot mai supărat din cauza asta cu fiecare an care trece.

El crede că Rusia și Ucraina sunt o singură națiune. Dar această interpretare greșită fundamentală a situației ajută la explicarea de ce rezistența Ucrainei a fost atât de puternică. Viziunea lui Putin despre Ucraina este o amenințare existențială pentru poporul nostru. Nu este vorba despre o bucată de pământ. Este vorba despre dreptul nostru de a exista. Și de aceea oamenii sunt atât de hotărâți să apere ceea ce este al nostru. În numele învingerii Ucrainei, el și-a legat diversele ei fire într-o legătură de nedespărțit, unită ca niciodată.

Pe drumul meu spre vest, în ziua în care a început bombardamentul, eram însoțit de fiul meu – care, la 21 de ani, are aproximativ aceeași vârstă pe care o aveam când Ucraina și-a câștigat independența. Am lucrat împreună câteva zile, dar în curând a început să simtă nevoia să se întoarcă la Kiev. Avem membri ai familiei în vârstă care nu au putut să călătorească cu noi și el a simțit că era de datoria lui să rămână alături de ei în zilele întunecate care urmează. Sunt mândru de fiul meu. Sunt mândru de țara mea.

Oleksandr Sushko
Oleksandr Sushko
Oleksandr Sushko este director executiv al International Renaissance Foundation din Ucraina.
Cele mai citite

Cum aduci poveștile preferate ale copiilor la viață prin joacă

Poveștile au o magie aparte pentru cei mici. Ele îi duc în lumi fantastice, pline de aventuri și personaje fermecătoare, care rămân cu ei...

Absență uriașă pentru Real Madrid! Mbappe s-a accidentat și va lipsi 3 săptămâni

Superstarul celor de la Real Madrid, Kylian Mbappe, va lipsi de pe teren pentru următoarele trei săptămâni, în urma unei accidentări suferite în meciul...

Reveniri importante pentru Dinamo înainte de meciul cu Botoșani

Dinamo primește vești bune înaintea confruntării cu FC Botoșani, programată vineri, de la ora 21:00, când antrenorul Zeljko Kopic se va putea baza din...
Ultima oră
Pe aceeași temă