3.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalParteneri economici ai Rusiei: China, apoi țările NATO

Parteneri economici ai Rusiei: China, apoi țările NATO

Parteneri economici ai Rusiei sunt, în mod neașteptat, imediat după China, mai multe țări din NATO.

Pe primul loc în topul exporturilor din Rusia este China. Dar pe următoarele locuri, după China, figurează Olanda, Germania, Belarus și Turcia. Exact această ordine este prezentată într-o analiză publicată de GZERO Media.

Datele prezentate se referă la situația din anul 2019. Evident că, după actualele sancțiuni impuse de Occident, aceste relații economice s-au modificat. Dar analiza este importantă întrucât ajută la înțelegerea deciziilor echivoce și chiar contradictorii ale unor țări NATO, față de Rusia, în următorii ani. Se știe, de exemplu, că abia în anul 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina, Germania a anunțat că renunță la gazoductul cu Rusia. Statele Unite făcuseră anterior presiuni asupra Germaniei să renunțe la acest parteneriat cu Rusia.

Acum, Germania a anunțat că livrează Ucrainei armament, pentru a se apăra de Rusia.

Parteneri economici ai Rusiei, acum susținători ai Ucrainei

Cu privire la Olanda, se știe că o importantă firmă din Olanda a construit nave pentru Rusia. Este vorba de o firmă prezentă și în România. Colaborarea Rusiei cu Olanda era încurajată personal de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

China era, așadar, principala destinație pentru produsele din Rusia. În mod cert, această situație se va menține și în următorii ani. Interesant este și faptul că, pentru China, principala destinație a exporturilor era, în anul 2019, SUA. Și pentru China, această situație s-a modificat, în urma sancțiunilor economice impuse de SUA.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă