Război în Ucraina, ziua a șasea de bombardamente. A mai trecut o noapte peste Ucraina – însă cerul a fost luminat de rachete, trasoare și incendii. Armata rusă a încercuit orașul Herson. Kiev, Harkov și Ohtîrca se află sub focul artileriei și sub șenilele tancurilor. Mii de civili au trecut granițele țării, fugind din calea războiului. În România, în ultimele 24 de ore au trecut frontiera peste 22.000 de refugiați.
UPDATE, ora 17.40: Turnul TV și de telecomunicații din Kiev a fost atacat marți de trupele ruse, anunță televiziunea independentă Nexta TV, care postează pe Twitter o fotografie din momentul atacului.
❗️The invaders attacked the #Kyiv TV tower. pic.twitter.com/DGGgSXhf5a
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
UPDATE, ORA 17.30: Un apartament distrus de o rachetă rusească în Harkov, Ucraina, a dezvăluit o imagine înfricoşătoare. VIDEO, AICI
UPDATE, ora 16.00. Rusii avertizează că vor urma atacuri violente, țintite, asupra Kievului. Oficialii de la Moscova îndeamnă populația să părăsească capitala Ucrainei. Vor fi lovite ținte din oraș. „Părăsiți imediat Kievul!” a atenționat Ministerul Rus al Apărării.
UPDATE, ora 15.45. Președintele Klaus Iohannis a anunțat după ședința CSAT că România va crește procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. Va fi nevoie să creștem capacitatea de apărare a României, în contextul de securitate actual. Șeful statului a anunțat că România va deveni un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.
UPDATE, 13.45. Forțele de invazie ale Rusiei au intrat duminică în orașul ucrainean Kupiansk, aflat la est de Harkov. Marți, localnicii au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva invaziei. Oamenii au atacat o mașină a militarilor ruși și au fost dispersați cu gaze lacrimogene.
People in #Kupyansk are real heroes
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
With their bare hands, they rush at the car with the invaders and do not let it pass. pic.twitter.com/FZzGAnJpXL
UPDATE, ora 13.00. În Harkov, rușii au atacat un o armă termobarică. Zelenski: „Rusia e un stat terorist!” Este din ce în ce mai clar pentru toată lumea occidentală că la Harkov rușii au atacat cu o armă termobarică.
UPDATE, ora 12.45. Potrivit The Sun, armata din Belarus s-ar fi alăturat armatei rusești și ar fi invadat Ucraina.
‼️На Чернігівщину зайшли білоруські війська. Інформацію Суспільному підтвердив речник регіонального управління сил тероборони «Північ» Віталій Кирилов. Більше деталей згодом.
— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) March 1, 2022
UCRAINA a susținut astăzi că Belarus s-a alăturat invaziei ruse, în timp ce trupele au năvălit peste granița din nord. Parlamentul țării a declarat că trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv la doar câteva ore după ce președintele Belarus Aleksandr Lukașenko a susținut că nu are de gând să se alăture războiului lui Putin. „Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv. Informația a fost confirmată publicului de Vitaliy Kyrylov, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială de Nord”, se arată în mesaj.
UPDATE, ora 12.00. Rușii au lovit centrul orașului Harkov cu o bombă termobarică. Este o informație, deocamdată, neconfirmată. În România, a început ședința CSAT.
Clădirea din centrul localității Harkov se află în centrul orașului și este distrusă. Bilanț: 6 răniți.
Missile attack on the Kharkiv regional administration, Sumska 64. Grad shelling at residential areas. Putin now in total war with Ukraine. pic.twitter.com/eXyfA4E4YI
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) March 1, 2022
UPDATE, ora 11.30. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte marţi, 1 martie, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, se vor analiza implicaţiile pentru România, dar şi măsurile pentru gestionarea unui eventual flux masiv de refugiaţi. Administraţia Prezidenţială precizează că în cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.
UPDATE, ora 11.00. România trimite arme Ucrainei. Azi, România va decide dacă va permite tranzit militar pe teritoriul țării.
UPDATE, ora 09.30. Un atac cu bombă termobarică ar fi avut loc în orașul Cernihiv. S-ar fi întâmplat în cursulzilei de ieri, însă abia azi informația a fost dată publicității. „Rusia a folosit o armă termobarică luni în atacul său asupra Ucrainei”, potrivit ambasadoarei ucrainene în SUA, Oksana Markarova. „Au folosit o bombă cu vid astăzi, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva”, a spus ea, citată de corespondentul Reuters Phil Stewart.
Joe Biden: „Nu ne temem de un atac nuclear”
Joe Biden a spus că nu ne temem de un război nuclear. El a declrat că nu are motiv să schimbe propriile niveluri de alertă nucleară. Casa Albă a repetat că America nu va trimite soldați să lupte în Ucraina împotriva rușilor.
În localitatea Harkov, o fabrică de îmbrăcăminte pentru copii a fost spulberată de o bombă rusească. Vezi mai jos imagini:
Russian shell hit a children’s clothing factory in Kharkiv this morning. Building destroyed to the ground. pic.twitter.com/SOTICEGHYx
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) February 28, 2022
Rușii au bombardat, în această dimineață, o maternitate din Kiev. Nu se cunosc, deocamdată, numărul victimelor. A fost o crimă de război, căci rușii știau exact unde trag, au spus autoritățile ucrainene. O clădire din Harkov a fost și ea bombardată. Sunt nouă victime, a declarat primarul orașului.
Război în Ucraina, ziua a șasea de bombardamente. Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina „cât mai rapid posibil”, a declarat luni, procurorul CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN. „Intenția mea este ca această anchetă să cuprindă, de asemenea, orice noi presupuse infracțiuni care intră în jurisdicția biroului meu și care sunt comise de oricare dintre părțile implicate în conflict pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, a mai spus Karim A.A. Khan.
Lideri europeni cer ca Ucraina să primească statutul de candidat pentru aderare la UE
Preşedinţii din opt state din Europa Centrală şi de Est au cerut Uniunii Europene să-i acorde de urgenţă Ucrainei statutul de candidat pentru aderare şi să deschidă discuţiile în această privinţă, potrivit unei scrisori deschise publicată de Reuters. „Noi, preşedinţii statelor membre UE Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită o perspectivă imediată de aderare la UE”, au notat statele în scrisoare deschisă.
Știre în curs de actualizare
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!