Poluarea la nivel mondial cauzează mai multe decese față de infecțiile cu Covid-19, arată un raport comunicat de ONU. Oficialii cer „acțiuni imediate și ambițioase” pentru a interzice unele substanțe chimice toxice.
Raportul spune că poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului. Din cauza acestora au loc cel puțin 9 milioane de decese pe an, suține raportul. Experții sunt îngrijorați că problema este în mare măsură trecută cu vederea.
Pandemia de Covid-19 a provocat mai puține decese decât poluarea
Pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,9 milioane de decese, potrivit agregatorului de date Worldometer, notat de Reuters.
„Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a conchis autorul raportului, raportorul special al ONU David Boyd.
Urmează să fie prezentat luna viitoare Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Acesta a declarat un mediu curat drept al omului, documentul a fost postat marți pe site-ul Consiliului. Documentul ndeamnă la interzicerea polifluoroalchilului și a perfluoroalchilului, substanțe artificiale utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente, care au fost legate de cancer și denumite „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun ușor.
Totodată, specialiștii recomandă curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, posibilele relocari a comunităților afectate. Multe dintre ele sărace, marginalizate și indigene sunt numite „zone de sacrificiu”.
Șefa pentru drepturile ONU, Michelle Bachelet, a numit amenințările de mediu cea mai mare provocare globală a drepturilor. Un număr tot mai mare de cazuri de justiție în materie de climă și mediu invocă drepturile omului cu succes.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!