26.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒCarverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii.โ€œFata din adรขncuriโ€, โ€œSpiritul Pฤƒduriiโ€, โ€œMฤƒnunchiul de Floriโ€, โ€œSunetele Copacilorโ€ sau โ€œFata Verdeโ€ sunt numele unor adevฤƒrate bijuterii sculptate รฎn lemn de cฤƒtre artistul Gabi Rizea ศ™i care pot fi admirate รฎn parcurile din Craiova.

Cรขnd mi-am ridicat casa din lemn de la ศ›arฤƒ, Nea Costea, dulgherul din Viศ™eul de Jos, a meศ™terit o bancฤƒ, รฎmpreunฤƒ cu fiii sฤƒi, รฎn 15 minute. L-am urmฤƒrit pe ceas. M-am mirat cรขtฤƒ abilitate ศ™i cรขt de eficientฤƒ e echipa lui. A zis cฤƒ n-am vฤƒzut totul. Existฤƒ รฎn Romรขnia sculptori cu drujba. Oameni care atรขt de bine o mรขnuiesc, รฎncรขt fac minuni, รฎn cรขteva minute. Nu l-am crezut cฤƒ existฤƒ astfel de โ€œartiศ™ti ai drujbei.โ€ Aveam sฤƒ descopฤƒr recent unul dintre aceศ™tia. Recunosc, รฎn toatฤƒ viaศ›a mea, Craiova mi-a fost, fie un oraศ™ de tranzit, fie o destinaศ›ie sportivฤƒ. Cรขnd mergeam cu Poli sฤƒ โ€œbatem U. Craiova รฎn bรขrlog,โ€ รฎnnoptam la โ€œJiulโ€, astฤƒzi un hotel printre altele. Mi se pฤƒrea un oraศ™ gri, proptit doar รฎn spiritul โ€œศ˜tiinศ›ei,โ€ care โ€“ la fel ca Poli Timiศ™oara ศ™i Rapid, โ€œnu era membrฤƒ de partid.โ€

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii. Micile marile sale miniaturi din lemn

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Gabi Rizea – cioplitorul cu drujba – ar vrea sฤƒ se batฤƒ pentru un record mondial la „cioplit vitezฤƒ”

Anii au trecut, mai repede decรขt roua dimineศ›ii. O serie de fotografii primite, m-au fฤƒcut sฤƒ exclam: โ€œoraศ™ul are viaศ›ฤƒ.โ€ รŽn decembrie, Tรขrgul de Crฤƒciun din Craiova a fost selectat de un juriu de specialitate printre cele mai frumoase din Europa, รฎnaintea unor mari metropole, precum Bruxelles, Praga, Moscova. รŽn final, urbea Olguศ›ฤƒi s-a calificat pe locul ศ™ase. O serie de cฤƒsuศ›e pฤƒreau sฤƒ fie rupte din poveste. Aศ™a am aflat cฤƒ โ€œdiferenศ›a de deosebinศ›ฤƒโ€ se datoreazฤƒ unui artist care dฤƒ uscฤƒciunii viaศ›ฤƒ ศ™i urbei culoare.  

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii

โ€œDin primฤƒvara trecutฤƒ, Grฤƒdina Botanicฤƒ este mai bogatฤƒ cu zeci de sculpturi reprezentรขnd flori viu colorate ศ™i personaje desprinse din poveศ™ti. ศ˜i cei care se plimbฤƒ รฎn parcul Romanescu, รฎn zona Debarcaderului, vor avea ocazia sฤƒ o admire pe Fata Verdeโ€, a scris primarul Craiovei, Lia Olguลฃa Vasilescu, pe Facebook, anul trecut.

Aศ™a l-am descoperit pe Gabi Rizea, carverul din Craiova, despre care nu ศ™tiam nimic. Fฤƒrฤƒ a mai avea complexele de inferioritate pe vremea cรขnd pฤƒศ™eam รฎn Atelierul lui Brรขncuศ™i din Impasse Ronsin, l-am abordat direct pe fฤƒuritorul de veselie din parcurile craiovene.

Rฤƒsfฤƒศ›ul creatorului ศ™i muza sa

Artistul se considerฤƒ un om rฤƒsfฤƒศ›at de viaศ›ฤƒ. A descoperit nu demult รฎndemรขnฤƒrile ascunse din fiinศ›a sa. Se considerฤƒ privilegiat de soartฤƒ. Deศ™i e inginer silvic, s-a apucat tรขrziu de sculptat copacii de la poarta casei lui. E unul dintre cele cรขteva zeci de carveri din Romรขnia.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Fluturele lui Rizea

citeศ™te ศ™i: George Simion nu l-a bruscat. L-a ศ›inut pe Virgil Popescu sฤƒ nu cadฤƒ!

Carverul este un cioplitor de lemn. El a apฤƒrut prin anii โ€™60 รฎn America, explicฤƒ artistul oltean. Povesteศ™te cum a รฎnceput aventura sa. รŽntr-o zi, a fost โ€žprins รฎn faptโ€ de primarul Craiovei, Olguศ›a Vasilescu. โ€œLa รฎnceput am crezut cฤƒ mฤƒ amendeazฤƒ. Dar, nu. M-a lฤƒsat sฤƒ mฤƒ joc ศ™i cu alศ›i arbori uscaศ›i.โ€

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Mitologia are rฤƒdฤƒcini

O serie de ochi ageri se ascund รฎn spatele unor ochelari. Pฤƒrul dat pe spate mฤƒ duce cu gรขndul cฤƒ e prins รฎn chicฤƒ. Are niศ™te cฤƒศ™ti. Bฤƒnui cฤƒ e un rocker pur sรขnge. Dar aflu cฤƒ ele sunt pentru altceva.
รŽnainte de a-l cunoaศ™te, de cรขte ori auzeam cรขt de fioros taie dinศ›ii drujbelor, รฎmi astupam urechile. Prin minte รฎmi treceau sรขnge, degete tฤƒiate, sรขngerฤƒriโ€ฆ

Cum sฤƒ dai viaศ›ฤƒ unui trunchi mort?

Omul din faศ›a mea le redฤƒ arborilor morศ›i o nouฤƒ viaศ›ฤƒ. Are puteri magice. Dar magicianul are ศ™i el o poveste.

Gabi Rizea a ajuns la 50 de ani. La 44, s-a apucat de modelat cu drujba. Se declarฤƒ norocos cฤƒ a gฤƒsit un primar care sฤƒ-i punฤƒ รฎn opera creaศ›iile.

Are echipฤƒ. Nu e singur. Dacฤƒ n-ar fi venit pandemia peste noi, ar fi fost prezent la mai multe concursuri internaศ›ionale. รŽศ™i propune ca anul 2022 sฤƒ-l dedice exclusiv municipiului Craiova, care se pregฤƒteศ™te sฤƒ รฎmbrace o nouฤƒ hainฤƒ edilitarฤƒ. Primฤƒria are gata Planul de Acศ›iune Oraศ™e Verzi โ€“ Green City Action Plan, un proiect al Bฤƒncii Europene pentru Reconstrucศ›ie ศ™i Dezvoltare, fiind singurul oraศ™ din ศ›arฤƒ care a vฤƒzut oportunitatea acestui program. Un uriaศ™ parc de distracศ›ii e รฎn faza de proiect.

โ€œAvem o echipฤƒ de ศ™ase carveri. Ne place sฤƒ lucrฤƒm pe buศ™teni mari, dar dฤƒm viaศ›ฤƒ ศ™i unui ciot,โ€ mai spune artistul Rizea.

รŽi era fricฤƒ de drujbฤƒ, cรขnd studia Silvicultura

Povesteศ™te cฤƒ a terminat cea mai importantฤƒ Facultate de Silviculturฤƒ din Romรขnia. Risc, fฤƒrฤƒ sฤƒ greศ™esc, un nume: Braศ™ov. Zรขmbind, รฎmi confirmฤƒ cฤƒ da. Dar nu a lucrat รฎn niciunul din anii de studii cu drujba. Really? Pฤƒi nu vฤƒ pregฤƒteaศ›i sฤƒ deveniศ›i pฤƒdurar? Zรขmbeศ™te ศ™i tace.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
„Fรขntรขna” a adunat milioane de fani pe reศ›elele de socializare, รฎn doar cรขteva zile.

โ€œFata din adรขncuriโ€, โ€œSpiritul Pฤƒduriiโ€, โ€œMฤƒnunchiul de Floriโ€, โ€œSunetele Copacilorโ€ sau โ€œFata Verdeโ€ sunt numele unor adevฤƒrate bijuterii sculptate รฎn lemn de cฤƒtre artistul Gabi Rizea ศ™i care pot fi admirate รฎn parcurile din Craiova.

โ€œGฤƒleataโ€ a avut milioane de aprecieri din toatฤƒ lumea pe facebook, mฤƒrturiseศ™te sculptorul cu drujba. Privind-o, te gรขndeศ™ti la Arhimede. โ€œDaศ›i-mi un punct de sprijin ศ™i rฤƒstorn lumea,โ€ spunea filosoful antic. Doar cฤƒ รฎn lucrarea sa din parc, nu existฤƒ decรขt un singur punct de sprijin. Gฤƒleata e รฎn aer, iar copiii cautฤƒ firele nevฤƒzute.

โ€œAm dat interviuri รฎn toatฤƒ lumea, dupฤƒ ce a apฤƒrut aceastฤƒ lucrare,โ€ zice umil artistul, care se declarฤƒ โ€œmai cunoscut รฎn Franศ›a decรขt รฎn Romรขnia.โ€

„Dragonul” – piesa de rezistenศ›ฤƒ din albumul artistului

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
„Dragonul” din Primฤƒrie e de fapt un scaun mai special

Craiovenii care merg รฎn Primฤƒrie sunt deja obiศ™nuiศ›i cu scaunul รฎn formฤƒ de dragon. Doar strฤƒinii se mirฤƒ. โ€œAcesta a fost realizat dintr-un trunchi de buศ™tean, iar aripile din lemn stratificat,โ€ dezvฤƒluie artistul.  

El foloseศ™te rar dalta, unealta sculptorilor celebri. โ€œCe faci la daltฤƒ รฎntr-o lunฤƒ, reuศ™eศ™ti cu drujba-ntr-o zi.โ€

Copii zic mereu: „se joacฤƒ nebunul cu copacii”

โ€œPentru a da viaศ›ฤƒ lemnului pe picior, cum i se mai spune, carverii folosesc flexuri, polizoare, pรขnze, discuri ciudate. Doar 2-5 % folosim dalta,โ€ mai spune el.

Dar cum l-au perceput craiovenii care se plimbฤƒ prin parc? Vreun lunatic? โ€œOamenilor li s-a pฤƒrut ciudat cฤƒ unul se joacฤƒ prin parc cu o unealtฤƒ ciudatฤƒ,โ€ rฤƒspunde, dar nu รฎnainte de a conchide: โ€œCopiii zic mereu: iar se joacฤƒ nebunul cu copacii.โ€

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
„Vulturul” te prinde รฎntre aripi รฎn Parcul Romanescu

โ€œMuncesc de plฤƒcere modelรขnd lemnul cu drujba,โ€ รฎศ™i recitฤƒ, ca pentru sine, motto-ul.

Atรขt operele monumentale, cรขt ศ™i miniaturile sale au un echilibru ศ™i o forศ›ฤƒ de expresie, de zici cฤƒ s-a trezit Oz din poveste. Doar cฤƒ lemnul nu rugineศ™te. Are patina specialฤƒ a celui care rezistฤƒ intemperiilor.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
„Izvorul” din care curge apa vie din imaginar

รŽl รฎntreb, ca un trฤƒitor printre produse de lemn, care trebuie mereu รฎntreศ›inute, cum prelungeศ™te viaศ›a operelor.

Pฤƒlฤƒrii ศ™ic pentru ca lemnul sฤƒ nu รฎmbฤƒtrรขneascฤƒ

โ€œรŽndeobศ™te, o lucrare dintr-un lemn sculptat ศ™i vopsit are o duratฤƒ de viaศ›ฤƒ de 5-7 ani,โ€ รฎmi zice destul de convingฤƒtor. Nu-l cred ศ™i continui cu รฎntrebฤƒrile. โ€œPฤƒi la majoritatea sculpturilor le gรขndesc o pฤƒlฤƒrie, un acoperiศ™ ceva. Ploaia degradeazฤƒ ศ™i infliltreazฤƒ porii.โ€

Firida poate sฤƒ reziste ศ™i 30 de ani. Nu-l mai รฎntreb ce-i aia. Spune cฤƒ lucrฤƒrile sale sunt fฤƒcute รฎn majoritate din lemne de foc, aduse de gospodฤƒria comunalฤƒ. O firmฤƒ, cฤƒreia i-am uitat numele, prea copleศ™it de povestea vieศ›ii datฤƒ lemnului mort.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Copiilor le-a fฤƒcut cฤƒsuศ›e din poveศ™ti

Timpul zboarฤƒ, iar timpul costฤƒ bani. รŽl chestionez รฎn legฤƒturฤƒ cu pregฤƒtirea frontului de lucru. Dacฤƒ nu doarme nopศ›ile ศ™i tot deseneazฤƒ รฎn gรขnd. Mฤƒrturiseศ™te cฤƒ are un somn foarte liniศ™tit. รŽi place natura. Adulmecฤƒ mirosul ศ™i contemplฤƒ perspectivele. Desenul รฎi rฤƒsare รฎn minte, รฎn mijlocul naturii. Aศ™a s-a nฤƒscut ideea โ€œScaunului fluture.โ€ S-a gรขndit la un รฎnger care priveศ™te lacul. โ€žSculptez linii imaginare รฎn cap,โ€ aศ™a cum mฤƒrturiseศ™te.

รŽntre timp, a fฤƒcut ศ™i Facultatea de Arte ศ™i un Master pe conservare ศ™i restaurare, la maturitate, pe lรขngฤƒ puศ™tii care doar viseazฤƒ.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Muza adormitฤƒ

ศ˜i soศ›ia e sfredelitoare….

Cรขt despre familie, are un bฤƒiat de paisprezece ani. รŽl cheamฤƒ Mihai. Cรขnd s-a apucat de treabฤƒ cu drujba, soศ›ia sa, Cristina, medic stomatolog, a crezut cฤƒ nu e sฤƒnฤƒtos la cap. โ€œM-a ticฤƒit non-stop. E mai grijulie. Se temea pentru mine. Acum, mฤƒ รฎnศ›elege,โ€ spune candid. ศ˜i ea sfredeleศ™te. โ€œE dinศ›ar,โ€ zice rรขzรขnd.

โ€œPe mine dacฤƒ mฤƒ pui sฤƒ fac ceva repetitiv, m-ai omorรขt! Am scฤƒpat de urs, de viperฤƒ, de lupi, de accidente, dar monotonia m-ar omorรฎ. Eu nu sculptez pentru artiศ™ti, eu nu sculptez pentru critici, sculptez expresii ศ™i vreau zรขmbete pe faศ›a oamenilor,โ€ a declarat Gabi Rizea publicaศ›iei Smart Craiova.

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Fata din adรขncuri

A รฎnvฤƒศ›at ceva de la Facultatea de Arte? โ€œDa. Sฤƒ sculptez figuri.โ€

Se laudฤƒ cฤƒ sculpteazฤƒ rapid. S-ar รฎnscrie oricรขnd รฎntr-un concurs de โ€œspeed carving.โ€ Dintr-un butuc de un metru, poate face deรฎndatฤƒ un urs, o bufniศ›ฤƒ, o zรขnฤƒ.

Axa de simetrie, liniile de ghidaj, desenele ศ™i le pregฤƒteศ™te รฎn cap. Apoi pune mรขna pe drujbฤƒ ศ™i se conecteazฤƒ cu ce a mai rฤƒmas deasupra de rฤƒdฤƒcini.

La „Arte” a รฎnvฤƒศ›at sฤƒ facฤƒ figuri

A absolvit Facultatea de Silvicultura din Braศ™ov รฎn anul 1995. A lucrat รฎn domeniul cercetฤƒrii ศ™i amenajฤƒrii, a producศ›iei silvice, timp de ศ™ase ani, รฎn domeniul software doar trei ani, รฎn producศ›ia de mobilier ศ™i a construcศ›iilor de lemn, 15 ani, รฎn marketing, un an, รฎn zona designului de grฤƒdini ศ™i parcuri, vreo ศ™ase ani ศ™i sculpteazฤƒ cu drujba de cinci, ศ™ase ani.

A mai absolvit  Facultatea de Teologie, secศ›ia Arte plastice โ€“ sculpturฤƒ, รฎn Craiova. A รฎnceput ศ™i Facultatea de Electromecanicฤƒ, dar nu a terminat-o, la fel Ingineria mediului, dar undeva รฎn sufletul lui a rฤƒmas cu pฤƒdurea, cu lemnul, cu susurul apelor ศ™i cu surdina paศ™ilor pe frunzele moi.

S-a lฤƒsat de meseriile sale vechi. ศ˜i a fost angajat de firma de parcuri a Primฤƒriei, la รฎnceput ca cioplitor รฎn lemn, deศ™i deศ›inea douฤƒ diplome universitare. Apoi, a avansat. E acum inginer รฎn acte, dar รฎศ™i zice โ€œmodelator de suflet al lemnului.โ€

Duceศ›i copiii la ศ˜inca Nouฤƒ! Cel mai mare tunel รฎn lemn e fฤƒcut de echipa lui Rizea

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Dragonul de 13 m

Pentru mฤƒiestria sa este chemat nu numai รฎn Franศ›a, ci ศ™i รฎn Romรขnia, la Bran, Caracal, ศ˜inca Nouฤƒ, unde a realizat cea mai mare sculpturฤƒ de lemn din Romรขnia. Dintr-un paltin gros ศ™i lung de 13 metri (un record de creศ™tere), รฎmpreunฤƒ cu echipa sa a realizat รฎn trei sฤƒptฤƒmรขni o lucrare de referinศ›ฤƒ pentru comunitate. โ€žCopiii se joacฤƒ prin tunel,โ€ zice autorul.

La Caracal s-au uscat mulศ›i plopi. Primฤƒria l-a chemat pentru a le da viaศ›ฤƒ รฎn Parcul Poroineanu. I-a rugat pe administratori sฤƒ-i taie la o anumitฤƒ รฎnฤƒlศ›ime. ศ˜i i-a personalizat.

Carveria s-a nฤƒscut prin America. Este o meserie dificilฤƒ ศ™i periculoasฤƒ. Dar lui รฎi place, deศ™i รฎn facultate, mฤƒrturiseศ™te acum, รฎi era fricฤƒ de drujbฤƒ. โ€œScula nu e pentru oricine. Ca sฤƒ-ศ›i iasฤƒ ceva, trebuie sฤƒ ai forศ›ฤƒ, viziune, vedere รฎn spaศ›iu,โ€ contureazฤƒ oarecum profesia, netrecutฤƒ รฎn nomenclatorul de meserii.

Cรขt priveศ™te recompensa financiarฤƒ, recunoaศ™te cฤƒ รฎn Occident este plฤƒtit cu de ศ™apte-opt ori mai mult. Dacฤƒ รฎn ศ›arฤƒ ia 2.000 โ€“ 3.000 de lei pe o lucrare, dincolo primeศ™te 3.500 – 4.000 de Euro. Recunoaศ™te cฤƒ nu e โ€œun bun vรขnzฤƒtor de opere.โ€

Este plฤƒtit cu drepturi de autor.

Francezii รฎl cunosc mai bine decรขt romรขnii

Carverul Gabi Rizea a pus Craiova pe harta lumii
Fata din fereastrฤƒ

Cรขt despre cum e sฤƒ faci facultatea la maturitate, el recunoaศ™te cฤƒ – semi-chior ศ™i semi-surd ย fiind – nu putea copia sau sฤƒ i se ศ™opteascฤƒ. Aศ™a cฤƒ a trebuit sฤƒ รฎnveศ›e temeinic. E decepศ›ionat cฤƒ cei tineri nu fac nimic. Leviteazฤƒ. โ€œSunt o generaศ›ie a indiferenศ›ei.โ€ Mai spune despre sine cฤƒ nu รฎnศ›elege nimic din arta modernฤƒ ศ™i cฤƒ perspectivele sunt cele mai รฎnalte raศ›iuni ale creaศ›iei.ย  ย ย 

Gabi Rizea zice cฤƒ-n Franศ›a se simte ca acasฤƒ. รŽn studiile sale, รฎn dreptul limbii materne e trecutฤƒ franceza. Pรขnฤƒ la patru ani, a locuit รฎn Marrakech, oraศ™ celebru din Maroc, cรขnd pฤƒrinศ›ii erau detaศ™aศ›i sฤƒ lucreze. โ€œศ˜tii o limbฤƒ doar atunci cรขnd spui o glumฤƒ ศ™i celฤƒlalt rรขde cu poftฤƒ,โ€ zice รฎn timp ce mai aprinde o ศ›igarฤƒ.

Fascinat de limba vlahilor, ศ™i-a luat o casฤƒ dincolo de Dunฤƒre, รฎn Serbia

Din economiile strรขnse, รฎn ultimii cinci ani, familia lui ศ™i-a achiziศ›ionat o casฤƒ la ศ›arฤƒ, รฎn Novi Sip, primul sat de dincolo de Dunฤƒre, lรขngฤƒ Klodovo, cum treci de Porศ›ile de Fier. E รฎn Banatul sรขrbesc. El susศ›ine cฤƒ e la vlahi.

Acolo, spune el, sunt mii de deศ™euri lemnoase aduse de marele fluviu. ศ˜i de zece metri. Bune de lucrat. E fascinat de limba vlahilor. โ€œGrฤƒiesc cฤƒ stau รฎn bฤƒtฤƒturฤƒ (curte), cรขnd e zฤƒbuf (cald), รฎn ogradฤƒ cu ocheศ›i, cฤƒci nu mai vฤƒd prea bine. La ei vorba e vorbฤƒ,โ€ spune artistul.

Florile, pecetea lui Dumnezeu pe pฤƒmรขnt

Povesteศ™te cฤƒ a sculptat ศ™i acolo pentru vecini. A fฤƒcut un ursuleศ›. โ€œDar, nouฤƒ, cรขnd ne dai unul?โ€ รฎl รฎntreabฤƒ mai toศ›i sฤƒtenii, atunci cรขnd merge dupฤƒ ศ›ipiripii ศ™i bere la magazinul sฤƒtesc.

Ce hobby are? Ca ศ™i mine, grฤƒdinฤƒritul. รŽi plac mult florile, pentru cฤƒ sunt pecetea lui Dumnezeu pe pฤƒmรขnt.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Facebook ศ™i Google News

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Cฤƒpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiศ™, โ€œcฤƒlฤƒul din Christian Tell,โ€ fost torศ›ionar comunist, care a trimis ศ™apte ศ›ฤƒrani din Apateu la moarte, pentru cฤƒ au refuzat sฤƒ intre รฎn colectiv. A publicat celebrele stenograme ale รฎntรขlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceauศ™escu. A fost primul jurnalist romรขn post-decembrist care a stat de vorbฤƒ cu preศ™edintele SUA. Este autorul a nouฤƒ cฤƒrศ›i.
Cele mai citite

Sebastian Dobrincu ศ™i-a fฤƒcut un cadou de vis, la 26 de ani

Sebastian Dobrincu, antreprenorul din domeniul IT, a รฎmplinit 26 de ani ศ™i a marcat evenimentul printr-un cadou deosebit: un Ferrari valorรขnd probabil peste 500.000...

Rubrica erectoralฤƒ – Academia Catavencu

Partidul Miศ™carea Sexualฤƒ din Romรขnia โ€“ Dom preศ™edinte, Partidul Miศ™carea Sexualฤƒ din Romรขnia vฤƒ va susศ›ine din toate puterile ศ™iโ€ฆ potenศ›ele. โ€“ Mฤƒ bucur sฤƒ...

Romรขnia ศ™i Moldova, principalele rute de evaziune pentru ucrainenii care evitฤƒ รฎncorporarea

Romรขnia ศ™i Republica Moldova sunt principalele destinaศ›ii pentru ucrainenii care รฎncearcฤƒ sฤƒ evite รฎncorporarea รฎn armata ucraineanฤƒ, potrivit autoritฤƒศ›ilor de la Kiev. Pรขnฤƒ รฎn prezent,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ