14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalSUA cere eliberarea imediată a lui Huang Qi, disidentului cibernetic chinez

SUA cere eliberarea imediată a lui Huang Qi, disidentului cibernetic chinez

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de condamnarea activistului online Huang Qi la 12 ani de închisoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Disidentul cibernetic Huang Qi ”a fost premiat de mai multe ori de ‘Reporteri fără frontiere’ pentru curajul său în expunerea corupţiei şi a încălcărilor drepturilor omului în China, via site-ul său de internet”, a menţionat Ortagus.

Potrivit Departamentului de Stat american, încarcerarea lui Huang Qi evidenţiază încă o dată reprimarea continuă de către China a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, printre care libertatea de exprimare.

Pedeapsa la care a fost condamnat Huang Qi (56 de ani) este una dintre cele mai grele pronunţate în ultimii ani contra unui disident în China.

Huang a fost arestat în 2016, la puţin timp după ce a obţinut premiul pentru libertatea presei din partea ‘Reporteri fără frontiere’ şi a postului TV5 Monde.

Într-un comunicat difuzat miercuri, Franţa şi Germania s-au declarat şi ele ”preocupate” de condamnarea lui Huang Qi şi au cerut eliberarea sa imediată din motive umanitare.

Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă