Prețul petrolului a crescut miercuri pentru a patra zi, ajungând la cel mai mare nivel după anul 2014, după ce un incendiu la o conductă din Irak către Turcia a oprit pentru scurt timp fluxurile, sporind îngrijorările legate de perspectivele de aprovizionare pe termen scurt, scrie Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 81 de cenți, sau 0,9%, la 88,32 dolari pe baril la ora 1432 GMT. Anterior a atins 89,05 dolari, cel mai ridicat nivel din 13 octombrie 2014.
Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 97 de cenți, sau 1,14%, la 86,40 dolari pe baril. WTI a urcat anterior la 87,08 dolari, cel mai ridicat nivel din 9 octombrie 2014, potrivit cotidianul.ro.
Prețul petrolului a atins cea mai mare cotă după anul 2014, deși fluxul a fost reluat prin conducta Kirkuk-Ceyhan
Fluxurile de petrol au fost reluate prin oleoductul Kirkuk-Ceyhan, care transportă țiței din nordul Irakului, al doilea mare producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), către portul turcesc Ceyhan, pentru export.
Explozia care a declanșat incendiul pe conducta din provincia Kahramanmaras, în sud-estul Turciei, a fost cauzată de căderea unui stâlp de electricitate, nu de un atac.
Analiștii prognozează o ofertă restrânsă de petrol în 2022, determinată în parte de menținerea cererii, în ciuda răspândirii variantei coronavirusului Omicron, unii prezicând 100 de dolari pe baril.
Preocupările legate de securitate care implică Rusia, al doilea mare producător de petrol la nivel mondial, și Emiratele Arabe Unite, al treilea mare producător OPEC, se adaugă la temerile legate de aprovizionare.