În ciuda opoziției unor guverne din UE, eurocrații de la Bruxelles vor: „Certificat verde” pentru investițiile din energie. Până și unele centrale pe gaz s-ar putea să nu fie autorizate și deci nefinanțabile din bani europeni.
Conform unor documente intrate în posesia Reuters, Uniunea Europeană a elaborat planuri pentru a eticheta unele proiecte de gaze naturale și energie nucleară drept investiții „verzi”, “după o bătălie de un an între guverne pentru care investițiile sunt cu adevărat ecologice.”
Se așteaptă de la Comisia Europeană, în ianuarie, o propunere de reguli, prin care se vor autoriza drept “prietenoase cu mediul” și care vor putea fi incluse în „taxonomia finanțelor durabile” a UE.
Bruxelles-ul vrea să redacteze o listă a activităților economice și a criteriilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească noile investiții pentru a fi etichetate drept „verzi.”
Restricționând eticheta „verde” la proiecte cu adevărat ecologice, sistemul își propune să facă acele investiții mai atractive pentru capitalul privat și să oprească „greenwashingul”, în cazul în care companiile sau investitorii își exagerează acreditările ecologice.
“Certificat verde” pentru investițiile din energie
Un proiect al propunerii Comisiei, văzut de Reuters, ar eticheta investițiile în centralele nucleare ca fiind ecologice dacă proiectul are un plan, fonduri și un loc pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor radioactive. Pentru a fi considerate verzi, noile centrale nucleare trebuie să primească autorizații de construcție înainte de 2045.
Investițiile în centrale electrice pe gaze naturale ar fi, de asemenea, considerate verzi dacă produc emisii sub 270 g de CO2 echivalent pe kilowatt oră (kWh) sau dacă înlocuiesc fabrici care folosesc combustibili fosili mai poluanți.
citește și: Ce ascunde afacerea “Green Deal”?
„Ținând cont de recomandările științifice și de progresul tehnologic actual, precum și de diferitele provocări ale tranziției din statele membre, Comisia consideră că gazele naturale și nucleare au rolul de a facilita tranziția către un viitor bazat – în principal – pe surse regenerabile”, a declarat Comisia într-un comunicat.
Țările UE și un grup de experți vor analiza proiectul de propunere, care s-ar putea modifica înainte ca acesta să fie publicat, cel mai târziu în ianuarie. Odată publicat, ar putea fi respins de către majoritatea țărilor UE sau de către Parlamentul European, spun surse oficiale din țările care se opun.
Activiștii de mediu sunt tot nemulțumiți
După cum se cunoaște, când sunt arse, gazele naturale emit aproximativ jumătate din emisiile de CO2 ale cărbunelui, dar infrastructura de gaze este, de asemenea, asociată cu scurgeri de metan, “care duc la încălzirea planetei.”
Energia nucleară produce emisii foarte scăzute de CO2, dar Comisia a solicitat în acest an sfatul experților cu privire la dacă combustibilul ar trebui să fie considerat verde, având în vedere impactul potențial asupra mediului al eliminării deșeurilor radioactive.
Și în aceste condiții, unii militanți pentru mediu și parlamentari verzi ai UE au criticat propunerea scursă de gaz și nuclear.
Austria se opune energiei nucleare, alături de țări precum Germania și Luxemburg. Statele UE, inclusiv Republica Cehă, Finlanda și Franța, care își obțin aproximativ 70% din energie din combustibil, consideră că energia nucleară este esențială pentru eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune care emite CO2, dar nu vor etichete verzi.
Guvernul liberal de la București a închis termocentrala de la Mintia, din cauza acuzelor de poluare. La Rovinari, mai există o serie de grupuri energetice, în care nu se investesc bani, România având peste 30% din producție pe bază de resurse fosile.
Citiți România Liberă și pe Google News!