12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieCe faci când apare o scutire cât de mică la plata datoriilor

Ce faci când apare o scutire cât de mică la plata datoriilor

Chestiunea bonificaţiilor acordate de Fisc firmelor e veche şi revine ritmic în actualitate. În ultimii ani, a fost vorba despre bonificaţii la persoanele fizice, în funcţie de viteza de conformare la plata datoriilor către ANAF. Acum, a ieşit în faţă chestiunea bonificaţiilor la firme şi entităţi de stat.

Un program de stimulare a plăţii voluntare a datoriilor la scadenţă, contra unui bonus, tot de 5%, dacă obligaţiile de plată se plăteau până la scadenţă, am avut şi în perioada anilor 2000 – 2003. Adrian Benţa, consultant fiscal, spune că „e un program care a dat roade şi a fost bun”, pentru că „recompensează, într-un fel, pe cine plăteşte la timp dările, ca să nu mai lase un gust amar de genul: «ştii, eu mi-am plătit la timp, şi vine Guvernul, şi dă amnistie»”.

„Vor fi destul de puţini care se încadrează, pentru că trebuie să dai destul de mulţi bani: până la 50% din debite.” Adrian Benţa, consultant fiscal

Pentru o bonificaţie de 5%, oamenii se vor strădui să-şi plătească datoriile, susţine Benţa, dând exemplul său: “Când am avut, anul trecut, bonificaţie (n.r.: pe PFA), m-am străduit să strâng banii de unde am putut, ca să plătesc la scadenţă. Anul acesta, nu mai e bonificaţie, prin urmare nu mă grăbesc până pe 15 martie, când e scadenţa oficială: stau cuminte. Dacă apare o bonificaţie, iar voi fi foarte atent”.

 

E a treia oară

S-a mai încercat o dată, în anul 2010, dar a fost o opoziţie a lui Tăriceanu, care a spus că e ca şi cum ai da bonificaţii unui cetăţean pentru că trece pe la culoarea verde a semaforului, spune expertul, opinând că ar introduce “bonificaţie pentru plata cu o săptămână, cu două săptămâni, cu o lună înainte de termenul-limită”.

Chestiunea bonificaţiilor nu seamănă cumva a disperare din partea Fiscului, de a trage cât mai mulţi bani din creanţele la contribuabili, pe care nu prea speră că-i va mai obţine vreodată? “Nu, absolut corect. Dar vor fi destul de puţini care se încadrează, pentru că trebuie să dai destul de mulţi bani: până la 50% din debite, ca să beneficiezi de restructurare. Foarte mulţi dintre cei de la stat nu-şi permit. Chiar şi în privat”, a spus Adrian Benţa României libere.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă