19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVladimir Putin regretă prăbușirea Uniunii Sovietice - "A trebuit să mă angajez...

Vladimir Putin regretă prăbușirea Uniunii Sovietice – „A trebuit să mă angajez ca șofer de taxi”

Președintele Vladimir Putin a transmis că regretă prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii. El a considerat-o ca fiind „Rusia istorică”, potrivit Reuters.

Comentariile lui Putin, difuzate duminică de televiziunea de stat, ar putea alimenta și mai mult speculațiile cu privire la intențiile sale de politică externă în rândul criticilor săi, care îl acuză că plănuiește să înființeze o nouă Uniunea Sovietică și că ia în calcul un atac asupra Ucrainei, o afirmație pe care Kremlinul a respins-o.

Putin a descris pentru prima dată cum a fost afectat personal de vremurile economice grele care au venit în urma prăbușirii sovietice, când Rusia a avut de suferit din punct de vedere economic.

Vladimir Putin a fost șofer de taxi

„Uneori trebuie să supraviețuiești. Asta am făcut și eu și am ajuns să fiu șofer pe taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, asta s-a întâmplat”, a spus președintele.

Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit prăbușirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea.

Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a folosit un articol de peste 5.000 de cuvinte publicat pe site-ul Kremlinului anul acesta pentru a arăta de ce credea că vecinul de la sud al Rusiei și poporul ei fac parte din istoria și cultura Rusiei. Această viziune este respinsă de Kiev care o consideră o versiune a istoriei motivată politic.

Occidentul a acuzat Rusia că a trimis zeci de mii de trupe militare la granițele Ucrainei, pentru pregătirea unui posibil atac, încă din ianuarie, iar G7 a avertizat Moscova cu privire la consecințe masive și costurile grave dacă ar ataca Ucraina.

Kremlinul a spus că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei. Aceștia susțin că Occidentul se bazează pe povești false ale mass-mediei.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 și i-a susținut pe separatiștii care au preluat controlul asupra unei zone din estul Ucrainei în același an și continuă să lupte cu forțele guvernamentale ucrainene.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă