12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalNouă state UE se opun revizuirii pieței energetice, în urma creșterii prețurilor

Nouă state UE se opun revizuirii pieței energetice, în urma creșterii prețurilor

Miniștrii Energiei din UE au programat o reuniune pentru joi. Revizuirea pieței energetice împarte Europa în două tabere.

Germania, Danemarca și alte șapte țări UE s-au opus revizuirii pieței de energie electrică a blocului ca răspuns la prețurile ridicate la energie. Miniștrii Energiei celor nouă țări susțin că mișcarea ar putea crește costul adăugării de energie regenerabilă la sistem pe termen lung. Astfel, oficialii europeni au programat pentru joi o întâlnire în care să stabilească soluții.

Prețurile au crescut la niveluri record în toamnă, în contextul în care rezervele limitate de gaz s-au ciocnit cu cererea în creștere în economiile care se redresează după pandemia de COVID-19. Într-o declarație comună, cele nouă țări au cerut UE să rămână cu designul actual al pieței energetice.

Plafoanele de preț sau diferitele sisteme de stabilire a prețurilor naționale la energie ar putea descuraja comerțul cu energie electrică între țările UE și ar submina stimulentele de a adăuga energie regenerabilă la costuri reduse la sistem pe termen lung, au spus aceștia.

Declarația a fost semnată de Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos. Țările UE s-au împărțit cu privire la modul de răspuns în fața prețurilor ridicate. Pe de altă parte, Spania, Polonia și Franța sunt printre statele care doresc o revizuire a reglementărilor UE în domeniul energiei.

Madrid a sugerat ca țările UE să cumpere gaz în comun pentru a forma rezerve strategice sau restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare. Alte guverne se tem de reformele de reglementare de lungă durată pentru a răspunde la ceea ce spun că ar putea fi creșteri ale prețurilor pe termen scurt. Multe țări UE au introdus deja măsuri temporare, cum ar fi subvenții pentru gospodării și scutiri fiscale, pentru a reduce facturile consumatorilor, notează Reuters.

Executivul comunitar, a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează corespunzător. În reuniunea de joi, miniștrii Energiei europeni au analizat  progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE când vine vorba de eficiența energetică.

În timp ce prețul gazelor a mai scăzut la începutul lunii octombrie, acestea sunt încă relativ ridicate în zone precum Țările de Jos, unde prețurile au început să crească din nou în ultimele săptămâni pe fondul prognozelor de vreme rece. Între timp, exporturile de gaze naturale din Rusia spre Europa au scăzut în luna noiembrie, arată un raport întocmit de compania rusească Gazprom.

De la începutul anului 2021 s-a înregistrat o creștere cu 6,6% în ritm anual, până la 171,5 miliarde metri cubi. Totuși, s-a observat o încetinire comparativ cu ritmul de creştere de 10,4% înregistrat în primele zece luni.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cetățeanul afgan care a rănit doi polițiști de frontieră, arestat pentru 30 de zile

Bărbatul din Afganistan, în vârstă de 22 de ani, care a rănit, în noaptea de 1 mai, doi poliţişti de frontieră, a fost arestat...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă