12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalItalia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea...

Italia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea în UE

Franța și Italia au semnat un acord bilateral de cooperare aprofundată prin care speră să își consolideze puterea în UE. Acordul a fost semnat vineri, la Roma, cu o ceremonie fastuoasă.

Franța și Italia au încheiat un acord pentru a forma un nou pol de putere în UE

Tratatul a fost încheiat vineri la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi. La ceremonie a participat și președintele italian Sergio Mattarella.

Cei trei lideri au fost martorii și unui spectacol grandios oferit de avioanele franceze şi italiene, care desenau pe cer culorile celor două steaguri.

Tratatul „pentru o cooperare bilaterală întărită”, sau tratatul de la Quirinale, este al doilea astfel de acord în Europa. Primul a fost semnat de Franța și Germania, în 1963, la Palatul Elysee. Acordul  a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Acordul semnat de cele două țări prevede o întărire a cooperării în materie de diplomaţie şi apărare, precum și în tranziţia digitală şi ecologică. Momentan nu a fost publica conținutul exact al pactului, însă ar urma să stabilească și un serviciu comun pentru tineri.

Unii diplomați susțin că tratatul prevede și invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state.

Franța și Italia sun a doua, respectiv a treia putere în Europa, prima fiind Germania. Ele  reprezintă împreună aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii. Odată cu plecarea lui Merkel de la putere, cele două state au ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Înregistrare uluitoare care aruncă în aer gașca generalilor

O înregistrare cutremurătoare, publicată în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, dezvăluie o discuție tensionată între doi protagoniști cheie, Tocaci...

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna aprilie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...
Ultima oră
Pe aceeași temă