18.5 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăInternaționalItalia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea...

Italia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea în UE

Franța și Italia au semnat un acord bilateral de cooperare aprofundată prin care speră să își consolideze puterea în UE. Acordul a fost semnat vineri, la Roma, cu o ceremonie fastuoasă.

Franța și Italia au încheiat un acord pentru a forma un nou pol de putere în UE

Tratatul a fost încheiat vineri la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi. La ceremonie a participat și președintele italian Sergio Mattarella.

Cei trei lideri au fost martorii și unui spectacol grandios oferit de avioanele franceze şi italiene, care desenau pe cer culorile celor două steaguri.

Tratatul „pentru o cooperare bilaterală întărită”, sau tratatul de la Quirinale, este al doilea astfel de acord în Europa. Primul a fost semnat de Franța și Germania, în 1963, la Palatul Elysee. Acordul  a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Acordul semnat de cele două țări prevede o întărire a cooperării în materie de diplomaţie şi apărare, precum și în tranziţia digitală şi ecologică. Momentan nu a fost publica conținutul exact al pactului, însă ar urma să stabilească și un serviciu comun pentru tineri.

Unii diplomați susțin că tratatul prevede și invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state.

Franța și Italia sun a doua, respectiv a treia putere în Europa, prima fiind Germania. Ele  reprezintă împreună aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii. Odată cu plecarea lui Merkel de la putere, cele două state au ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Suntem pro-Europa, dar împotriva eurocrației!

Prin impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, europenii s-au împușcat în picior, zicea în vară Viktor Orbán. “Rusia nu a căzut în genunchi, europenii au devenit...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 217: Zelenski acuză referendumurile organizate pe teritoriul țării vecine

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că referendumurile false ale Rusiei au fost "o încercare de a fura teritoriul unui alt stat". ”Recunoaşterea de către...

Ciucă a cerut sprijinul Coreei de Sud pentru aderarea României la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu omologul său sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul român a solicitat sprijin pentru aderarea la...
Ultima oră
Pe aceeași temă