Guvernul condus de Viorica Dăncilă a discutat, ieri, rectificarea bugetară. Proiectul a rămas în varianta dezbătută în Guvern în ședința desăptămâna trecut, chiar dacă cei din ALDE au spus că nu vor susține proiectul. Miniștrii din partidului lui Călin Popescu Tăriceanu au venit la ședință, după ce au avut o discuție cu conducerea partidului. Înainte de ședința de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a avut o discuție cu doi dintre miniștrii ALDE Ramona Mănescu și Viorel Ilie. Îm ciuda opoziției ALDE, Viorica Dăncilă a mers mai departe cu rectificarea bugetară.
Proiectul rectificării bugetare este criticat de cei din ALDE și a stârnit discuții aprinse între partenerii din coaliție. ALDE a amenințat cu ruperea coaliției în cazul în care proiectul de rectificare nu va fi modificat. Surse politice susțin că negocierile din ultimele zile dintre Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă nu au avut succes. De altfel, liderii PSD sunt convinși că ALDE folosește rectificarea doar ca pretext pentru ieșirea de la guvernare.
Ce ar putea urma
Înainte de ședința de Guvern, liderii ALDE au discutat cu miniștrii înaintea ședinței de guvern pentru a stabili care sunt pașii pe care aceștia îi vor face. După ședința de guvern, social-democrații s-au reunit în ședința CEX pentru a discuta viitorul coaliției și condițiile impuse de oamenii lui Tăriceanu. Săptămâna trecută liderilor PSD li s-a transmis să fie pregătiți pentru orice scenariu, chiar și cel al unui guvern minoritar.
Chiar dacă în declarațiile oficiale ALDE își justifică nemulțumirea prin conținutul rectificării bugetare, miza reală a negocierilor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă e candidatura la alegerile prezidenţiale. Având deja susţinerea lui Victor Ponta, liderul ALDE insistă să fie candidatul comun al stângii, însă Viorica Dăncilă se opune. O parte a liderilor PSD din teritoriu l-ar accepta pe Tăriceanu, în timp ce alţii se simţi şantajaţi și afirmă că PSD trebuie să aibă propriul candidat, așa cum s-a întâmplat la fiecare rundă de alegeri. În plus, mulți dintre liderii locali ai PSD nu vor să mai colaboreze din nou cu Victor Ponta, noul partener al ALDE, acuzându-l pe fostul premier că vrea să distrugă PSD.
Planul lui Tăriceanu
Pe lângă pozția de prezidențiabil al stângii, Tăriceanu îşi doreşte restructurarea Guvernului înainte de campania electorală. În toate discuțiile neoficiale cu Dăncilă, Tăriceanu a transmis că, dacă nu îi vor fi acceptate condițiile va bloca rectificarea bugetară şi va rupe coaliţia de guvernare. Dăncilă i-a cerut să rămână la guvernare şi să candideze separat la prezidenţiale, apoi, în funcţie de rezultat, să decidă viitorul coaliţiei.
Planul iniţial al lui Călin Popescu Tăriceanu era să se despartă de PSD abia după alegerile prezidenţiale. Până atunci, liderul ALDE ar fi vrut să rămână la guvernare, dar să candideze la prezidenţiale susţinut de propriul partid și de Pro România. Victor Ponta a refuzat, motivând că ALDE nu poate să fie şi la Putere, şi în Opoziţie în acelaşi timp. Victor Ponta a condiționat alianța cu ALDE de intrarea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu în opoziție.
Dăncilă nu renunță la rectificare
Așa cum menționam, Viorica Dăncilă merge mai departe cu rectificarea bugetară în ciuda opoziției ALDE. ”Vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută, este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare”, a afirmat, ieri, Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.
Dăncilă a precizat că bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului.
”Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale”, a mai spus Dăncilă.
Aceasta a firmat că se va reduce cu un miliard bugetul Ministerului Educaţiei, dar ”educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4 la sută faţă de anul 2018”.
”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educaţiei nNaţionale se referă, în principal, la programul Plec la şcoală care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost super estimate iniţial”, a mai afirmat premierul.