20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăȘtirile zileiEpidemia de pestă porcină africană se extinde în Europa de Est

Epidemia de pestă porcină africană se extinde în Europa de Est

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pestă porcină africană, la doar câteva săptămâni după ce Slovacia a descoperit focare în gospodării. Există de asemenea “o creştere distinctă” a cazurilor raportate în fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv România, Polonia şi Bulgaria, arată datele Guvernului britanic.

Europa de Est se luptă să ţină sub control virusul de când s-a răspândit prima dată din Rusia, în 2014. Deşi cele mai multe din ţările afectate din regiune nu cresc porci pe scară industrială, ele rămân în apropierea marilor exportatori.

“Situaţia epidemiei în statele din Europa de Est rămâne presantă. Riscul extinderii epidemiei provoacă pesimism în rândul producătorilor din nordul Europei şi descurajează creşterea porcilor”, au apreciat analiştii de la Rabobank.

În cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, cu excepţia porcilor mistreţi din Belgia la care s-a detectat virusul în 2018. Astfel, regiunea a reuşit să rămână un exportator de top, beneficiind de lipsa cărnii de porc pe plan global. În primele cinci luni din acest an, livrările UE spre China au urcat cu 43%.

România a raportat 746 de focare, pe mai mult din jumătate din suprafaţa ţării, de la 581 la începutul lunii august. În Polonia, al patrulea producător de carne de porc din UE, cazurile s-au înmulţit, inclusiv la o fermă cu 9.400 de porci, arată cele mai recente date ale OIE.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a avertizat că extinderea epidemiei de pestă porcină africană în Bulgaria, care ameninţă industria locală a cărnii de porc, este foarte îngrijorătoare.

Una din cele mai sărace ţări din UE, Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pestă porcină africană la ferme mari sau în gospodării. Deja au fost sacrificaţi aproximativ 130.000 de porci.

Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescătorii din districtul Ruse din Bulgaria va însemna pierderea a 20% din porcii crescuţi în scopuri industriale, iar pentru industria bulgară a cărnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.

Unii experţi afirmă că Bulgaria ar putea să-şi piardă întregul sector de creştere a porcilor şi să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Situaţia “este foarte îngrijorătoare” iar CE solicită măsuri pentru stoparea “epidemiei catastrofale”, a afirmat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen.

Bulgaria va primi asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană, s-a stabilit în urma întâlnirii dintre comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, şi ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Cele mai citite

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Adio, Paul Auster. Autorul ”Trilogiei New York-ului” a decedat la vârsta de 77 de ani

Paul Auster, celebrul scriitor american cunoscut pentru romanele sale captivante, poemele și scenariile de film, a încetat din viață la vârsta de 77 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă