4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăOp & EdPână unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Până unde merge iresponsabilitatea politicienilor față de Educație

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a aruncat în spațiul public o informație care nu poate decât să îngrijoreze: dacă nu va fi realizată o rectificare bugetară, nu vor exista bani, în luna decembrie, pentru plata salariilor angajaților din învățământ.

Este o reacție firească pentru un ministru responsabil al Educației, care are datoria de a proteja interesele oamenilor care asigură funcționarea sistemului pe care îl păstorește.

Poate fi însă de asemenea doar o declarație politică, o presiune din partea unui membru al Guvernului și al PNL pentru ca parlamentarii să acorde votul de încredere Executivului Ciucă (în care ar rămâne și Sorin Cîmpeanu).

Din nefericire, toate semnele arată că nu este doar o declarație politică, iar riscul ca angajații din învățământ să rămână fără bani de sărbători chiar există.

Aveam informații despre necesitatea unei rectificări bugetare la Educație, încă din această vară.

E de întrebat de ce nu au acționat guvernanții până acum.

Și din informațiile pe care am reușit să le obțin din Ministerul Educației, reise că nu mai sunt bani suficienți pentru a acoperi salariile din sistemul de învățământ preuniversitar până la finele anului în curs.

Este nevoie acum de o minimă dovadă de responsabilitate din partea aleșilor noștri.

Nu vorbesc neapărat despre înscăunarea Guvernului Ciucă, așa cum susține ministrul interimar Cîmpeanu, dar Parlamentul trebuie să identifice o cale din punct de vedere legislativ prin care să fie soluționată această problemă arzătoare din învățământ, indiferent de răfuielile politice.

Să nu uităm că miniștrii interimari de la Educație și Muncă, Sorin Cîmpeanu și respectiv Raluca Turcan, au semnat un angajament că în luna ianuarie a anului următor vor fi aplicate și majorările salariale restante pentru angajații din învățământ.

În condițiile acestui haos politic ce ne este servit zi de zi precum o piesă de teatru foarte ieftină, e tot mai greu de crezut că promisiunea celor doi miniștri va fi transpusă în realitate.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă