La 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, pandemia nu i-a oprit pe români să-și omagieze cu emoție și bucurie pe ultimul lor monarh. O serie de manifestări au fost organizate în cadru privat sau public.
De asemenea, mai multe posturi de televiziune au realizat și difuzat programe care au surprins momente din viața Regelui Mihai, dar și cum statul român l-a tratat pe Suveran după abdicare, dar și imediat după decembrie 1989.
Televiziunea publică a difuzat sâmbătă, 23 octombrie 2021, primul episod, dintr-o serie de trei episoade, al documentarului „ Republica lor, regele nostru”.
Realizat de Bogdan Șerban Iancu, filmul arată relaţia românilor şi a ţării cu Regele Mihai, în cele trei decenii scurse de la Revoluţie.
Documentarul TVR prezintă adevărul crud al revenirii Regelui Mihai
Din documentar românii pot afla motivele pentru care politicienii nu au avut capacitatea de a înţelege importanţa strategică a Regelui, condamnând România la ani de stagnare şi de rămânere în urmă faţă de ţările din jur, şi felul în care Suveranul a acţionat pentru ca noi să fim recunoscuţi ca o naţiune demnă, integrată în UE şi în NATO.
„Trădat de toţi, loial tuturor este motto-ul devenit epitaf al extraordinarului om şi rege cu care am fost contemporani. După trei decenii de activitate febrilă în slujba unei ţări ostile uneori, nerecunoscătoare de cele mai multe ori, Mihai I a reuşit să devină din personaj de ocară, cel mai admirat român, cu cea mai mare cotă de încredere. La final, o ţară întreagă i-a stat alături pe drumul către nemurirea istorică” – Bogdan Şerban Iancu.
Dacă Ora Regelui și-a propus să ne arate adevărul dur al revenirii Regelui în țară, la Știrile TVR 1, din 22 octombrie, sunt prezentate o serie de reportaje realizate de jurnalista Camelia Csiki. Acestea reconstituie viaţa Regelui Mihai, începând de la naştere şi până în momentul când ne-a părăsit, în 2017, mai multe file cu poveşti calde, blânde, aşa cum a fost Majestatea Sa.
Dimensiunea internațională a Regelui Mihai a fost evidențiată de canalul HISTORY Channel în documentarul “Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții Regelui în exil începând cu expulzarea sa forțată și până la înmormântarea sa, dar include și un interviu cu Prințul Philip care descrie prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai.
Centenarul Regelui Mihai s-a ținut în mai multe locuri din România
Totodată, pe tot cuprinsul țării noastre au fost organizate manifestări omagiale.
Duminică, 24 octombrie 2021, pe Hipodromul Ploieşti a fost găzduită o reuniune hipică având ca principal eveniment cursa de galop dotată cu „Marele Premiu Jockey Club, oferit cu ocazia centenarului naşterii Regelui Mihai I al României” şi organizată de CSM Ploieşti în parteneriat cu Jockey Club Român.
Iepele Belezza Fox, condusă de bulgarul Radostin Ivanov, şi Storm Athena, jockeu Mircea Chirchiboi, au dus o luptă aprigă până pe ultimii metri, câştig de cauză având, până la urmă, calul condus de jockeul bulgar.
Sute de oameni au asistat la dezvelirea statuii Regelui Mihai de la Sinaia
Evenimentul central al omagierii Regelui Mihai I s-a petrecut la Sinaia, luni, 25 octombrie, de la ora 11. Acolo a fost dezvelită statuia Regelui Mihai I, în parcul de vizavi de Primăria Sinaia. Au participat reprezentanți ai autorităților centrale, locale, membri ai societății civile, ai Armatei României și ai Bisericii Ortodoxe Române.
Statuia a fost dezvelită de Majestatea Sa Margareta a României și primarul liberal al orașului Sinaia, Vlad Oprea, după care a fost intonat „ Imnul Regal al României”.
La eveniment au adresat alocuțiuni emoționante distinșii invitați și participanți.
„ Sinaia este păstrătoarea valorilor regale. Ascuns bine și păzit mi-a fost adus registrul de nașteri din 1921 unde apare certificatul de naștere al Majestății Sale. Fusese păstrat în secret de frica regimurilor care-l doreau pierdut. L-am refăcut și l-am înmânat Majestății Sale odată cu cheia orașului. Sinăienii și-au iubit întotdeauna Regele, iar astăzi își aduc un omagiu prin acest monument edificat spre zilnica aducere aminte a celui care ne-a arătat ce înseamnă să lupți pentru România.”, a transmis primarul Sinăii, Vlad Oprea.
Discursul Regelui Mihai din 2011, de la împlinirea a 90 de ani, este autentic și viu în memoria românilor.
„M-am regăsit în cuvintele Sale și păstrez cu tărie crezul rostit pentru generațiile viitoare: Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.(…) Totodată astăzi celebrăm și ziua Armatei Române și am bucuria de a transmite un sincer „La mulți ani!” forțelor noastre armate.”, a mai adăugat primarul liberal Vlad Oprea.
Statuia în bronz, în mărime naturală, îl reprezintă pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al Armatei Române.
Cele câteva sute de persoane prezente la eveniment au scandat atunci când Familia Regală și-a făcut apariția sau a trecut printre ele:”Trăiască Regina”! Trăiască Regatul României! Să fim iarăși Regat!”