Raportul arată că certificatul UE a fost unul din elementele esențiale ale răspunsului Europei la pandemia de COVID-19, fiind generate peste 591 de milioane de certificate. Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea industriei europene a turismului care a fost grav afectată de criză. 43 de țări de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar în următoarele săptămâni și luni vor urma și alte țări.
Succesul sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID în cifre
- Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
- 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UECăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.
- Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.
- Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenți au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.
- 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.
Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat că „Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a contribuit la atenuarea efectelor economice negative înregistrate în timpul pandemiei. Acest sistem le-a oferit pasagerilor încrederea de a călători în siguranță în UE și a stimulat călătoriile în această vară. Europa a stabilit rapid și cu succes un standard mondial inovator care respectă viața privată, în perioade de criză, multe țări din întreaga lume fiind interesate să adere la acest sistem.
Lucrările Comisiei referitoare la certificatul digital al UE privind COVID au fost conduse de comisarul Didier Reynders, în strânsă cooperare cu vicepreședinții Vera Jourová și Margaritis Schinas, precum și cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides și Ylva Johansson*.