7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & Ed“România educată” se pierde bucată cu bucată

“România educată” se pierde bucată cu bucată

Conform declarațiilor oferite anul acesta de ministrul Sorin Cîmpeanu, în această lună ar trebui să avem o nouă lege a educației, bazată pe proiectul “România educată”, în dezbatere publică.

Încă de când șeful Învățământului a avansat acest termen, multe persoane implicate direct în sistemul educațional românesc nu au fost încrezătoare că obiectivul este unul realizabil.

Acum, și Sorin Cîmpeanu a realizat că termenul nu mai poate fi unul real, mai ales având în vedere și contextul politic.

Totuși, chiar dacă nu va fi respectat acest termen, nu ar fi o tragedie să avem o lege gata de a fi lansată în dezbatere publică și în prima parte a anului următor, doar să fie una serioasă, bine analizată și structurată, logică, și care să nu arunce învățământul într-o nouă perioadă de haos.

Dacă venim cu o “frecție la picior de lemn”, mai bine să lăsăm Legea 1/2011 să meargă mai departe, chiar și așa cum este, masacartă de tot felul de modificări aduse în Parlament.

Se poate vedea cum începe să se piardă deja din ceea ce promitea proiectul “România educată”, puternic susținut de președintele Klaus Iohannis.

Un foarte bun exemplu în acest sens este proiectul – pilot implementat de anul acesta în Liceul ,,Lazăr” din Capitală, după cum anunțau, în prima zi a anului școlar, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Inițial, proiectul – pilot prevedea curriculă personalizată, profesorii având posibilitatea de a-și prezenta propria viziune asupra predării, iar elevii având posibilitatea de a alege materiile.

Acum, s-a redus totul la a organiza ore cu prezență fizică pentru elevii din clasa a XII-A doar la materiile de BAC, iar restul în online.

Nimic altceva decât aplicarea unei lecții învățate în pandemie.

E bine că elevii din clasa a XII-a vor avea mai mult timp pentru a se pregăti înainte de examenul maturității.

E de asemenea bine că am învățat ceva din experiența pandemiei, dar numai pentru a implementa o astfel de măsură nu este nevoie de o nouă lege a educației.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă