10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalO insulă spaniolă din arhipelagul Canare e amenințată de erupția unui vulcan

O insulă spaniolă din arhipelagul Canare e amenințată de erupția unui vulcan

Aproximativ 5.000 de oameni au fost evacuați de autoritățile spaniole din localități situate pe insula La Palma. Un vulcan aflat în erupție aruncă lavă ce se răspândește în zonă.

Cu o înălțime de 15 metri lava „a înghițit” deja 20 de case în satul El Paso și părți din drumuri, scrie Reuters.

Primarul din localitate, Sergio Rodriguez, a declarat luni la TVE că lava se răspândește acum prin satul vecin Los Llanos de Aridane, unde sute de case sunt expuse riscului.

„Monitorizăm traiectoria lavei”, a spus Rodriguez.

Aproximativ 5.000 de persoane din patru sate, inclusiv El Paso și Los Llanos de Aridane, au fost evacuate de autoritățile locale, a declarat președintele regional al Insulelor Canare, Angel Victor Torres, luni dimineață.

„Lava se deplasează spre coastă și daunele vor fi materiale. Potrivit experților, există aproximativ 17-20 milioane de metri cubi de lavă”, a transmis el.

Nu s-au raportat persoane decedate.

Alerta maximă a fost declarată în Las Palma după ce s-au semnalat sute de cutremure în decurs de numai o săptămână, în Cumbre Vieja.

În 1971, un bărbat a fost ucis în timp ce făcea fotografii în apropiere, dar nici o proprietate nu a fost deteriorată.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a sosit duminică seara la La Palma pentru discuții legate de gestionarea crizei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă