Se face că într-una din zilele trecute, mă întreabă cineva dacă am auzit că Dominic Fritz s-a măritat. În Ardeal, așa cum se știe, bărbatului care se mută la nevastă i se spune că s-a măritat. Casă de piatră însurățeilor.
Aleasa inimii primarului neamț al Timișoarei este chinezoaică. În fața ofițerului stării civile și al alesului, (Fritz având într-o zi o dublă calitate de mire și de primar), ofițerul umanitar, de 36 de ani, Yiran Lin, a spus: “da.” Presa locală anunță că urmează și botezul. Moment de fericire e la pătrat.
Presa centrală încearcă să spele imaginea primarului.
Presa militară încearcă să-l spele la față
Un referent de specialitate, pentru a nu încălca legea, a publicat pe pagina oficială a Primăriei Timișoara că Dominic Fritz are doar rezidența în oraș. O veche dezbatere a fost lansată în domeniul online de către fostul primar Nicolae Robu, care cu legea pe masă, a încercat de nenumărate ori să explice că mandatul primarului Fritz este ilegal, pe motiv că nu ar fi avut “buletin de Timișoara,” atunci când și-a depus candidatura.
Legea prevede că pot fi aleși în alegerile locale doar cetățenii cu domiciliul în orașul în care candidează. Un paragraf, care contrazice prevederea articolului respectiv, a fost rostogolit, ca la comandă, de UM-urile de presă: “Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”, ca o inspirație din “dreptul divin al UE,” consfințită din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, Cartea cărților, a fost pledoaria apărării.
Citește și: Dominic Fritz și-a angajat “Göring-ul cu fustă”
Nu e important cum și-a câștigat mandatul, important e ce face. Problema e că alesul USR-PLUS și al celor aproape 50% dintre alegătorii timișoreni nu face nimic. Asta e problema. Ba mai mult, mai realizează câte o boacănă. Pentru că n-a achiziționat la timp „certificatele verzi,” necesare Colterm, s-a trezit și cu o amendă de douăzeci de milioane. “Să fie primit!” Ar spune stăpânii lui.
Aleși să nu facă nimic
Dominic Fritz este acuzat că are “Zero proiecte,” ca și Cristian Ghinea, colegul său de partid. Noul primar și-a adus un city-manager de pe malul Dâmboviței, și-a pus consilier pe unul cu zece clase, iar viceprimarul partidului e nepotul unui acuzat penal.
Timișoara, pentru a fi în concordanță cu Sectorul 1 din București, e plină de gunoaie. Urbea pare de nerecunoscut. Constanta guvernărilor locale ale reprezentanților USR-PLUS e că nu fac nimic. Atât la Bacău, cât și la Brașov, până la Timișoara, pe drumul aleșilor acestui partid se așterne odiosul “nimic de făcut,” precum elasticul pe firele de pătrunjel.
Bănățenii, la fel ca cetățenii din Brașov, nu-și ridică poalele în cap, cum fac cei din sectorul 1 din București, contra amărâtei Clotilde Armand, ”primarul care se luptă cu Mafia.” Îngăduința timișorenilor e la cote maxime. Chiar dacă există stări de tensiune, nu asistăm la răbufniri. Așa se face că Dominic Fritz învârte precum Marmota ciocolata.
Acuzatorii publici, nu mari la număr, din urbea care a dat startul revoluției, se obosesc degeaba. Timișorenii admit că au ales greșit. Dar cum nu se mai întoarce mortul de la groapă, așa și cu îngăduința că există “firmituri în barba popii.”
De pomină sunt acțiunile consilierilor locali ai primarilor din USR-PLUS. Puțină lume sesizează că ei sunt extratereștrii, vin parcă dintr-o altă lume. Habar nu au de Codul Administrativ și nici nu vor să afle nimic mai mult.
Clinica cu verandă spre balamuc
Dominic Fritz este un caz clinic din patologia “tulburărilor de personalitate evitante.” V-ați gândit vreodată de ce securicii au trimis în urnele electorale pacienți din camerele ascunse ale balamucului? De ce anxioșii, tulburații și necăpătuiții au ajuns, pe culoarul ascuns al sistemului, primari, parlamentari sau chiar miniștri?
Orice clinician ar putea pune diagnosticul. Anamneza colectivă (părerile colegilor de administrație) arată că primarul Timișoarei suferă de hipersensibilitate la critici și respingere, lipsa încrederii în sine, anxietate la evaluare, sentiment exagerat de inferioritate și de jenă socială, el evitând activitățile care necesită contact interpersonal sau riscurile majore. Toate acestea compun un portret clinic. Dar nimeni nu are curajul, din marea lume medicală timișoreană, să pună diagnosticul. Evident că fuga pacientului de pe canapeaua clinicianului e o scuză, nu o acuză.
Nima-n Drum
Dominic Fritz poate fi încadrat de cei fără patalamale de doctori, drept un “Nima-n Drum”, așa cum i se spune neisprăvitului prin Banat.
Creatorilor lui Dominic Fritz nu le pasă de salutul paurelui: “Șe lucri?!” (înainte de venirea comuniștilor la putere în România, era o rușine să stai și să nu faci nimic). Astăzi, susținuți de Generația Z, fel de fel de tiriplici, scoși din joben de sistem, fac ce știu ei mai bine: “Nimic.”
V-ați gândit vreodată că nefăcutul nimic face parte dintr-un măreț plan al Bruxellesului de a nu da bani administrațiilor din anumite țări, mai sărace cu duhul? Poate că asta e și principala misiune a celor de tip Fritz: să conserve status quo-ul mlaștinilor financiare, pentru ca banii să rămână tot la ei, cei de rang înalt.
Vocile lumii
Adevărul
Ziar
“Soţia lui Dominic Fritz este Lin Yiran, diplomat ONU. Ea este însărcinată, iar în luna octombrie cei doi urmează să devină părinţi. Soţia primarului are 36 de ani şi are domiciliul în Tianjin, Republica Populară Chineză. O prezenţă discretă, soţia lui Dominic Fritz a fost alături de primarul Timişoarei în special în seara alegerilor, când l-a însoţit să celebreze rezultatul în Piaţa Victoriei,” notează Adevărul.