4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăCulisele remanierii guvernamentale

Culisele remanierii guvernamentale

Comitetul Executiv Național al PSD a adoptat propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru remanierea guvernamentală. Schimbarea cea mai surprinzătoare a vizat Ministerul Justiției, dacă ținem cont că Ana Birchall devenise titulara postului pe 7 iunie anul acesta, adică în urmă cu două luni și jumătate. Acum, Birchall a fost propusă pentru postul de vicepremier pentru parteneriatul strategic. 

Potrivit unor surse din PSD,  Ana Birchall a fost schimbată după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac, între altele, mai dificilă eliberarea condiționată. Acest amendament a stârnit nemulțumirea susținătorilor lui Liviu Dragnea din PSD, care se tem că ar fi îngreunta inclusiv eliberarea fostului lor lider. Pe de altă parte, lideri ai PSD au cerut în ultimele două luni în mod insistent demiterea Anei Birchall de la Justiție, din cauza intenției ei de a desființa Secția Specială pentru investigarea magistraților. Din cauza acestei intenții, Birchall a intrat în conflict și cu premierul Viorica Dăncilă.

 

Cine sunt noii miniștri propuși de PSD

La Ministerul Justiției va fi propusă judecătoarea Dana Gîrbovan, o apropiată a lui Liviu Dragnea. Dana Gîrbovan a fost o susținătoare a ordonanței 13 și a modificărilor operate de PSD și ALDE la legile justiției și la Codurile Penale. De altfel, Gîrbovan a contribuit activ la modificarea legilor justiției, alături de Florin Iordache, UNJR fiind singurul ONG acceptat la lucrările Comisiei speciale pentru legile justiției.

O altă propunere a PSD vizează numirea lui Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii, drept vicepremier pe probleme economice. Iancu a devenit celebru după  apariția unor note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și ”desecretizate” în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept ”controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani că Iulian Iancu ”va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”.

 

 

 

Propunerile vot fi trimise președintelui

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, de asemenea, că pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost propus Mihai Fifor, interimar pe acest post. Şerban Constantin Valeca, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Educaţiei, a mai fost ministru, în Guvernul lui Adrian Nastase, dar al Cercetării. De asemenea, a mai fost ministru al Cercătării pentru o scurtă perioadă în 2017 în cabinetul Sorin Grindeanu. Propunerile urmează să fie transmise președintelui Klaus Iohannis. Potrivit unei decizii a CCR, președintele poate refuza o primă propunere pentru un post pe motive de oportunitate. Ulterior, poate refuza doar pe motive de legalitate.

 

Ludovic Orban critică dur propunerile PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă, după nominalizarea Danei Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiţiei, că, acţionând în total dispreţ faţă de votul cetăţenilor la referendumul pe teme de justiţie, PSD rămâne ”Ciuma roşie”, aşa cum îl consideră milioane de români. ”Dana Gîrbovan a fost o susţinătoare zgomotoasă a Ordonanţei 13 şi a modificărilor operate de PSD şi ALDE la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale, modificări în favoarea grupului infracţional organizat condus de Liviu Dragnea”, afirmă Orban. Liderul PNL precizează că Dana Gîrbovan a contribuit activ la modificarea Legilor Justiţiei, alături de Florin Iordache, UNJR fiind singurul ONG acceptat la lucrările Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei.  El menţionează că UNJR este o organizaţie contestată de majoritatea magistraţilor, iar Dana Gîrbovan s-a evidenţiat prin apărarea unor condamnaţi şi prin critici vehemente la adresa luptei anticorupţie.

Ludovic Orban spune că probabil PSD aşteaptă aplauze venite din est şi după ce l-a propus pe Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice. Iulian Iancu a fost cel care, prin toate acţiunile sale legislative a blocat investiţiile în exploatarea de gaze de la Marea Neagră, menționează liderul PNL.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Prăbușirea unui pod în Brazilia a făcut patru morți. Risc de poluare cu acid sulfuric pe un râu alăturat

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei a făcut patru morţi, iar 13 persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, care se...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă