22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndependenta Moldovă: flirt cu UE, dar balet cu Rusia

Independenta Moldovă: flirt cu UE, dar balet cu Rusia

Adjunctul administrației de la Kremlin a sosit miercuri la Chișinău, într-o vizită de lucru, pentru o primă întâlnire cu noua guvernare pro-europeană.

Externele de la Chișinău au transmis că vor fi abordate „temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse”, fără a da alte detalii. Kozak, care este autorul eșuatului memorandum de federalizare a Republicii Moldova, a fost invitat în Republica Moldova de Ministerul de Externe, dar va avea o întrevedere și cu președintele Maia Sandu, la care vor participa ministrul de Externe, Nicu Popescu, dar și vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.

Această vizită a înaltului oficial rus la Chișinău ar pregăti o întâlnire a Maiei Sandu cu Vladimir Putin.

Recent, Maia Sandu a spus că, în relațiile moldo-ruse, există numeroase probleme și ele trebuie rezolvate. Astfel, ea a admis că după discuțiile care vor avea loc la nivel de guverne, s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin: „Avem probleme pe segmentul economic pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm. Soluțiile depind de bunăvoința ambelor părți. Avem probleme care țin de armamentul sovietic de pe teritoriul țării noastre și care reprezintă un pericol. În 2019 ni s-a comunicat despre o anumită deschidere din partea Federației Ruse pentru a începe lichidarea acestui armament. Un alt subiect care ne interesează este legat de prezența armatei ruse pe teritoriul nostru național și problema conflictului transnistrean. Sunt subiecte complicate, dar care trebuie discutate. Eu sunt deschisă să discut aceste subiecte și să căutăm soluții”, a transmis Maia Sandu.

După victoria categorică a PAS, oficiali ruși au amenințat Rep. Moldova cu ceea ce ei au numit „consolidarea factorului transnistrean”, în cazul în care noua putere va lua o poziție anti-rusească.

Noua guvernare vrea să pară independentă atât față de vest, cât și de est

Mass-media de la Chișinău, cea care este de partea partidelor de stânga, aflate deja în opoziție, a încercat să „bage bățul prin gard” legat de această vizită afirmând că PAS ar urma să schimbe direcția anunțată în campania electorală.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a atenționat noua guvernare de la Chișinău că Republica Moldova este „o țintă pentru politica externă a Federației Ruse”, iar Kozak este omul lui Putin. „Moscova vrea să fugă în fața altor jucători geopolitici pentru ca să fie prezentă în Republica Moldova. Mă miră, adesea, nonșalanța cu care unii comentatori spun că Republica Moldova nu reprezintă nicio valoare strategică pentru Rusia. Este exact invers, în condițiile în care Federația Rusă a pierdut teren în alte regiuni, cum ar fi Georgia, statele Baltice, Ucraina ca urmare a războiului. Fiecare teritoriu volatil în care există instituții slabe reprezintă o țintă sigură pentru politica externă și de apărare a Federației Ruse și pentru dorința sa de a-și recupera influența și interesul în acest spațiu. Trebuie să fim foarte prevăzători, pentru că Kozak este o persoană influentă, cu multă putere de decizie, care niciodată nu spune cuvintele în van”, a menționat Igor Munteanu.

Maia Sandu și noua putere de la Chișinău vor să pozeze într-o postură de independență atât față de est, cât și față de vest.

Integrarea europeană se numără printre priorităţile strategice ale noului guvern de la Chişinău. Acesta va întreprinde toate eforturile pentru a dinamiza cooperarea cu UE, dar şi pentru a avansa în implementarea Acordului de asociere, concentrându-se pe o serie de reforme, în special cea a justiţiei şi combaterea corupţiei, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute de premierul Natalia Gavriliţa în cadrul unei discuţii telefonice cu Josep Borrell, înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe şi politică de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Figurație sau nu, puterea de la Chișinău vrea să dea mulțimii cât mai repede „capul lui Moțoc” și să emane forță și siguranță pentru electoratul care i-a votat.

Analistul Sorin Ionita (Expert Forum), foarte bun cunoscător al culiselor politice de la Chișinău și București, anunță că Maia Sandu va începe în curând să destructureze și rețelele de contrabandă cu țigări din Moldova, protejate de lideri ai PSD și PNL din teritoriu: „ Maia și partidul ei sună de-acuma direct la Bruxelles, Berlin și Washington, nu prea mai au nevoie de intermedierea băieților cu epoleți de la București, ca oligarhii negociabili dinainte.”

Este un semnal tot mai clar că puterea de la Chișinău joacă cartea independenței Republicii Moldova față de toți vectorii geopolitici, dar și a ruperii „frățiilor toxice” care au ținut-o mereu în sărăcie și subdezvoltare.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Surpriza din tribune la Monaco – Barcelona. Michael Jordan, prezent la meci

Michael Jordan, legenda baschetului și considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost prezent pe Stade Louis II la meciul dintre AS...
Ultima oră
Pe aceeași temă